На днешната дата, 9 март 2021 г., се навършват 791 години от най-успешната битка в българската история. Тя е една от най-значимите не само във Второто българско царство, а по принцип в цялата ни история. Тя се равнява по значение на битката при Ахелой (917 г.); на битката при Онгъла, водена от Аспарух, с която на практика се създава Дунавска България; на победата на Тервел над арабите при Константинопол (718 г.); на победата на Крум над Никифор Геник (811 г.); на победата на цар Самуил при Траянови врата (986 г.). Победа, отекнала в цяла Европа!
През 1230 г. при Клокотница армията на цар Иван Асен II побеждава силите на епирския деспот кир Теодор Комнин. След победата Царство България постига своето най-голямо териториално разширение в цялата си история, а страната ни се превръща във водеща сила в европейския югоизток.
Малко са историческите събития, които с такава охота се обсъждат от всички. А нас, наследниците на Иван Асен II, винаги ни изпълва с гордост, защото е пример за това, колко работа може да се „отхвърли“, колко опасности да се преодолеят, когато всички са сплотени в малък, но здрав юмрук, който може да посрещне всяка заплаха.
С поставяне на указателни табели по екопътека „Цар Иван Асен II“ на 1.03. и поднасяне на цветя на паметника в с. Клокотница на 7.03. ученици от специалностите Горско и ловно стопанство и Мебелно производство поставиха началото на честванията на патронния празник, който тази година ще бъде отбелязан на 19.03.2021 г.

Вижте цялата програма с предвидени мероприятия