България –
горчив, но велик стенопис от куршуми,
пред който завинаги аз коленича!…

Трети март е клетва за вярност пред идеалите на Ботев и Левски, и на всички онези борци, дали живота си за нашата свобода!
Трети март е знак за почит и преклонение пред България, която носим винаги в сърцата си!
Трети март като национален празник е много повече от едно тържествено слово, венци на признателност пред подвига и панихида в храмовете за героите. Той е част от нашата национална идентичност!
Днес е ден за размисъл, ден, в който за миг да изоставим забързаното ежедневие, да изличим от съзнанието си брътвежа за маловажното и да отворим очите си за истински значимото. Нека да се замислим какви щяхме да бъдем без свободата, без способността да определим себе си, без възможността да можем да предадем миналото си като свят завет на идните поколения.
Днес повече от всякога трябва да пазим и да помним, че Трети март е цената, за да бъдем свободни. Да знаем, че ние сме паметта на нашето Утре и да предадем най-ценния урок по родолюбие, който започва с името на връх Шипка! Саможертвата на опълченците респектира, вдъхновява, мотивира и се превръща във висша ценност за всеки българин! С безпримерен героизъм те успяват да върнат самочувствието на угнетения роб и да се почувства свободен. Макар и „шъпа спартанци“, те се превръщат в могъща сила за морално вдъхновение на народа ни и безпристрастна мярка за преценка пред съда на съвестта на всеки един от нас!
143 години ние не спираме да приемаме Трети март като синоним на свободата, да препрочитаме историята си и да почитаме героите! Нека подвигът им ни дава вяра, самочувствие и отговорност, с които да пазим и обичаме свободна България!
Ръководството на ПГДС „Цар Иван Асен II“ – гр. Хасково честити националния празник на всички свои учители, служители, ученици и родители!