На 26.06.2021 г., след 20-дневна визита в Лайпциг, се завърна група ученици и учители от ПГДС „Цар Иван Асен II“. Посещението е част от проект „Европейска мобилност – трамплин към бъдещето“ по програма Еразъм +. То бе предшествано от други две мобилности – в Берлин и в Портсмут. Осъществяването на практическото обучение се оказа истинско предизвикателство за всички участници в условията на пандемия. Въпреки това, Царската гимназия доказа, че когато има силно желание, мотивация и упоритост, когато даваш всичко от себе си и обичаш това, което правиш, няма начин да не успееш.
В Лайпциг групите работиха с различни ментори – Мартин Козловски и Мариуш Скора, които останаха изключително доволни от уменията на учениците. Матю Рагет, ментор и отговорник за педагогическата подготовка, не спести похвалите си за отличното представяне на младите асеневци и за професионализма на придружаващите ги учители – г-жа Живка Милчева, инж. Станимир Даскалов и г-жа Елена Вълканова. Г-н Рагет даде изключително висока оценка и за предварителната подготовка – езикова и професионална, на участниците от специалности Системно програмиране, Мебелно производство и Строителство и архитектура. За получените знания по време на мобилността в Лайпциг всички 20 ученици и 3 ръководители получиха сертификати Eupopass Mobility.
Европейската мобилност помага на учениците да придобият повече самочувствие и увереност в себе си. Трупат практически опит и езикови знания, които упражняват и усъвършенстват в една различна работна среда. Освен това опознават една чужда култура, нейните правила и порядки, начин на мислене и на изпълнение на възложените задължения. Осъзнават силата на работата в екип.
Проектът „Европейска мобилност – трамплин към бъдещето“ е полезен и за учителите. Подобрените професионални умения и ключови компетентности преподавателите, участници в структурираните курсове, ще интегрират в училищната си практика и чрез поредица от квалификационни форми ще споделят с колегите си опит и полезни практики от мобилността.
Участието в мобилността по програма Еразъм + допринася за повишаване имиджа на гимназията, съдейства за насърчаване на европейското сътрудничество в сферата на професионалното образование и обучение, разширява възможностите за осъществяване на по-тесни връзки с бизнеса.
Програма Еразъм + предоставя възможности за достигане до нови за нас знания, забележителности, хора и преживявания. Помага да разширим мирогледа си, обогатява духовно, културно, технически,професионално и социално. Тя онагледява разбирането на Уилям Бъроуз, според когото „целта на образованието е знанието – не фактите, а ценностите“.