В оспорвана конкуренция на 16 участници от цялата страна, учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково – Атанас Радичев, Васил Грозев и Юзер Наим, от 11а клас, специалност Системно програмиране, с ръководител инж. Станимир Даскалов, демонстрираха висока класа, теоретични знания и практически умения в ХІII Национално състезание по информационни технологии. Само половин точка отдели Атанас Радичев от първото място и той заслужено стана втори. Васил Грозев се класира на трето място, а Юзер Наим – на четвърто.
Състезанието се проведе от 19.03.2021 г. до 21.03.2021 г. в Благоевград и е организирано от РУО – Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски”, гр. Благоевград, VII СУ „Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград, и община Благоевград. Темата тази година беше „Европейски зелен пакт“.
Целта на проявата е да се предостави възможност на учениците за интелектуална изява, да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърните технологии. Приложният характер на разработените проекти дава възможност за интегриране на информационните технологии в процеса на промяна към устойчиво развитие и адаптирането им към образование и развитие.
Момчетата, представили Царската гимназия, участваха в категория Мултимедийни клипове, като защитаваха пред комисия собствени проекти. Според регламента в деня на състезанието те получават материали от журито, което им задава заданието. В рамките на 3 часа всеки състезател трябва да подготви задачата върху поставената тема, като при изпълнение на заданието, нямат право да използват Интернет.
Юзер Наим представи в клипа си какво е Европейският зелен пакт, Васил Грозев коментира изменението на климата и ефективното използване на ресурси, а Атанас Радичев показа начини за опазване на планетата, съобразно с Плана на Европейския зелен пакт. Темата е болезнено актуална, а 11-класниците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ с работата си демонстрираха лично отношение, позиция и ангажираност към наболял проблем в световен мащаб.
Мултимедийните клипове – това е удобен и ефективен способ за представяне на информация, удачен и алтернативен начин тя да достигне до потребителите. При оценяването им журито взема под внимание не само технологичните и художествените критерии, но и емоционалното въздействие на клипа.
Отличното представяне на учениците на инж. Даскалов идва точно на патронния празник на гимназията и дава повод за гордост. Дано примерът им да бъде „заразителен“ и да вдъхновява за нови и още по-високи постижения!