На 22 април е Международният ден на Земята и за поредна година учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково се включиха с инициативи в отбелязването му. Този ден се счита и за началото на съвременното екологично движение. Много страни по света прегръщат идеята, приемат закони и конвенции, стремят се активно към подобряване на средата, в която живеем.
Тази година темата е „Инвестираме в нашата планета“. Акцентът е поставен върху адаптацията към изменението на климата и начините за справяне с проблема. Учениците са убедени, че зеленото бъдеще е проспериращо. Във връзка с това Ученическият съвет изготви флаери с 10 простички неща, за да спасим планетата. Сред тях са дейности от ежедневието ни, за чиято важност изобщо не се замисляме: да използваме енергоспестяващи крушки, да си изключваме компютъра през нощта, да не хабим безразборно вода, да не сушим дрехите в сушилня, да не изплакваме чиниите, преди да ги сложим в миялната машина. По този начин те насърчават съучениците си да се присъединят към идеята за чиста планета, като обръщат внимание на всекидневните дейности и ги приканват към отговорно поведение. Посланието на активистите за чиста планета е всички да се отнасяме с внимание към природата и да се грижим за малките неща, защото това ще направи големите цели за опазването й по-бързо изпълними.
С Деня на Земята е свързан и Регионалният ученически фотоконкурс „Аз обичам природата“, организиран от Център за развитие „Интелект“ – Хасково. Лъчезара Григорова, ученичка от 11д клас, е отличена с трето място. Нейната фотография „Меандрите на река Арда край село Боровица“ се конкурира с още 244 творби, предоставени на организаторите от 138 участници, което прави успеха на момичето още по-значим. Фотографията е нейното емоционално пречистване, а пейзажната фотография е най-върховното изпитание за фотографа. Пожелаваме на Лъчезара да продължава да „запечатва“ красиви гледки, които не само радват окото, но и ни карат да бъдем отговорни за тяхното опазване.