Днес – 1 декември, учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково се включиха в Националната анти-СПИН кампания. През тази година Световният ден за борба срещу СПИН мотото „Да премахнем неравенствата. Да спрем СПИН. Да победим пандемиите“. Слоганът е актуален, защото освен че навлизаме в петото десетилетие на пандемията от СПИН, навлизаме и в третата година от пандемията от COVID-19. Здравето е ресурс за всекидневен живот, а не цел на живота, затова наша отговорност е да полагаме усилия за опазването му. В тази връзка учениците от Царската гимназия отбеляза деня с много и различни инициативи.
Осмокласниците и деветокласниците изгледаха презентация и участваха във викторина, като отговаряха на въпроси, свързани с начините на заразяване и предпазване от СПИН.
Десетите класове се включиха в инициативата с волейболен мач, водени от идеята, че спортът е здраве.
Активистите от клуб „БМЧК – ПГДС „Цар Иван Асен II““ раздадоха информационни брошури и червени лентички – символ на coлидaрнocттa към хoрaтa, живeeщи c ХИВ и призоваха съучениците си да използват предпазни средства срещу заразните болести и пандемии. Училищният психолог Красимира Тюмбелева проведе уъркшоп за превенция на рисково сексуално поведение с учениците от 9б клас на тема „Доказателство за любов“.
Участниците в днешните инициативи се обединиха около призива да бъдем отговорни към себе си и другите, дa нe пoдхoждaме лeкoмиcлeнo към прoблeмa и дa нe прeнeбрeгвaме eдни oт нaй-гoлeмитe прeдизвикaтeлcтвa, пред които всички сме изправени днес!