Днес слънцето по-ярко се издига,
събужда се с радост и копнеж.
Днес празник е на българската книга –
създадоха я Кирил и Методий.
Светилник бе ни тя през векове –
към свободата някога ни води,
сега към нови истини зове.

24 май е най-светлият, най-красивият ден, един от най-българските празници. Празник, който е дълбоко скътан в сърцето на всеки един от нас. 24 май е празник на българския дух!
24 май е празникът, който се чества от най-дълго време в близката ни история. Началото е поставено на 11 май 1851 г. в епархийското училище “Св. Св. Кирил и Методий” в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров. Днес честваме 24 май като Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета , култура и на славянската книжовност.
24 май – на този ден отдаваме признателност към хората, допринесли за културната ни независимост. Ден за признателност към учители , просветители и народни будители.
На Вас, скъпи учители, които градите храма на знанието и сте се посветили на благородната просветителска мисия, желая здраве, вдъхновение за нови изяви и свежи творчески идеи! Нека науката разкрива нови върхове пред всички Вас, които да преодолявате с лекота. И ако знанието е сила, а науката – бъдеще, от сърце желая сила и увереност в бъдещите постижения!
Вие, ученици, помнете своя род и език! Стремете се към духовно извисяване и нека никога не пресъхва жаждата ви за знания, защото те са извор на самочувствие и образованост!
Нека всички, учители и ученици, да бъдем горди пазители на българските ценности, на българското слово и култура! Честит празник!

Маргарита Топалова
Директор на ПГДС „Цар Иван Асен II“-Хасково