„Писането вероятно е най-великото човешко изобретение, обединяващо жителите на различни епохи. Книгите прекосяват границите на времето, доказвайки, че хората могат да правят магия“

Карл Сейгън

По случай Деня на книгата и авторското право учениците от ПГДС “Цар Иван Асен II” се срещнаха със съдия Петър Петров. В увлекателен разговор той ги запозна с историята на авторското право и с първия закон, приет във Великобритания на 10 април 1710 г. Според този документ писателят получава възможността да продаде правото да използва своя ръкопис в продължение на четиринадесет години. След изтичане на срока това право се връщаше на автора, който може да го продаде за същия период.

Това дължим на Кралицата на Англия, Шотландия и Ирландия – Анна Стюарт, първият монарх на Обединеното кралство Великобритания. Последният представител на династията Стюарт на английския престол.

Учениците с изненада отбелязаха разликите в закона за авторското право между Континенталната и Американската правна система. Оживено коментираха и примери за нарушаване на авторското право у нас, засягащо известни творци.

Тези и други любопитни факти сподели Петър Петров, съдия в Окръжен съд Димитровград.