На 22 февруари 2023 г. ПГДС „Цар Иван Асен II“  за поредна година каза „Не на тормоза и насилието! Бъдете толерантни!“ в Деня на розовата фланелка.

Днес, съпричастни с каузата да се облечем в розово, са всички ученици от ПГДС „Цар Иван Асен II“ и  се включиха в инициативата, организирана от Община- Хасково и МКБППМН, за да покажат своята съпричастност с каузата, която осъжда тормоза във всичките му проявления.

Осмокласниците и десетокласниците писаха своите послания на постери в двете учебни сгради: „Бъдете добри!“, „Не се обиждайте!“, „Бъдете мили!“, „Толерантни“, „Подкрепяйте се!“, „Уважавайте другите!“.

Каролин, Николета, Елиза и Марина от 10г клас изготвиха флаери – розови тениски с историята на Деня на розовата фланелка и ги раздадоха с призив към съучениците си да бъдат добри, отзивчиви, толерантни.

Тормозът и насилието са проблеми, с които класните ръководители и училищният психолог Кр. Тюмбелева са целогодишно ангажирани и провеждат групови дейности във всички класове. В  тренинг- занятия учениците се учат чрез преживяване, че насилието има не само физически измерения, а и много лица – обидни думи, прякори, разпространение на клюки и слухове, злепоставяне, агресивни коментари в интернет. Гимназистите придобиват умения как да се справят с агресията и насилието, как по мирен начин да решават конфликти, как да творят добро.