Трети март е дата свещена, славна, победна! 144 години по-късно тя продължава да буди благоговение, вдъхновение и преклонение, защото свободата ражда герои и мъченици, които с оръжие в ръка творят историята ни. „Истината е свята, свободата е мила“, защото тя идва със смелостта на велики герои, с апостолското дело на Дякона, с бунтовните стихове на Ботев, с кръвта на априлци, с безстрашието на опълченците, с мъченическата саможертва на батакчани и перущенци. Техният път към свободата е „страшен, но славен“. Те ни оставят възвишен пример за родолюбие. Всички, дали живота си за свободата, остават безсмъртни.

Нашата свобода е защитена и с перото на Виктор Юго, на Толстой и Достоевски, на Гладстон, Чарлз Дарвин и Оскар Уайлд. Те не само възславят българската кауза, но се борят за нея и оставят заветни мисли към днешния ден – да не забравяме, че свободата отлита, ако не я пазим и тачим.

Затова нека на 3-ти март сведем чела, нека си спомним за кръста, който носим, за вярата и борбата. И да не забравяме, че подвигът на героите е кървавото измерение за нашето национално достойнство и бъдеще. Паметта е силата, която ще ни съхрани като народ. Тя е и гаранция за по-доброто ни бъдеще. Да помним станалото е наш дълг. Наш дълг е и да четем страниците на историята със смирение и признателност към наши и чужди, жертвали се за свободата ни. Поклон пред всички тях! Да празнуваме с искреност и гордост, за да пребъде България!

Честит празник!

Ръководството на ПГДС „Цар Иван Асен II“- Хасково