Учителят … Той горд е. И изстрадал.
С ум, сила, вяра и сърце дарен.
И не защото е учител станал.
Защото за учител е роден!

На 5 октомври отбелязваме Международния ден на учителя . Той се чества в над 100 страни в света. В празничния календар има нужда от този ден, в който всеки може да каже „Благодаря!“ за топлината, знанията,отзивчивостта и любовта, които е получил от учителя си.
Ученическият съвет в ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково не пропусна да поздрави своите учители. Директорският екип и преподавателите бяха изненадани с букети и картички с мило пожелание. В обръщението си към учителския колектив учениците споделят, че те са тяхното вдъхновение и опора; че те запалват онази искра, от която животът става интересен и смислен; че те са тези, които задават модел за подражание, насочват към желаната професия, отварят прозорците към най-голямата наука; че добрият учител може да вдъхне надежда, да запали въображението и да внуши любов към ученето.
Петър Георгиев, председател на Ученическия съвет, смята, че учителският труд е отвъд преподаването и цитира Джоузеф Кембъл, според когото “работата на учителя е да накара учениците си да прозрат в собствената си вътрешна сила и жизнеспособност”. От името на съучениците си той пожела на всички учители да търсят и намират начини да се съхраняват, каквито са; да не се отчайват и отказват, защото има смисъл; да бъдат горди с професията си, вдъхновени и вдъхновяващи!