Начало
Навигация
Начало
Новини
Специалности
План - прием
Постижения
Преподаватели
Проекти
Еразъм+
Училище на бъдещето
Спорт
Електронен дневник
Други документи
Образци на документи
ДЗИ 2020
Държавни изпити по професията
Профил на купувача
Обществен съвет
Училищно настоятелство
Свободни места
Самостоятелно
Работилница
Предоставяни услуги
Самооценка на качеството на ПОО
Контакти
Адрес: 6300 Хасково
ул. "Пловдивска" № 37
Директор:
038 / 665134
Зам. директори:
038 / 661013
038 / 622047
Канцелария:
тел./факс: 038 / 663897
Счетоводство:
038 / 663867
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 
Открит урок със специалност Системно програмиране
14 дек 2019
На днешния петък 13-ти ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково отвори врати и посрещна учители от професионалните гимназии в Симеоновград и Харманли, от ФСГ „Ал. Буров“ и ПГ по механоелектротехника „Стойчо и Кица Марчеви“ – Хасково. Инж. Станимир Даскалов представи урок на тема Монитори с течни кристали в час по Периферни устройства в 12а клас, специалност Системно програмиране. На открития урок присъства и г-жа Дарина Станчева, Старши експерт професионално образование в РУО – Хасково.
Всички прекарваме ужасно много време пред компютърния монитор. Независимо дали става въпрос за гейминг, уроци или работа, ние сме подложени на ефекта от това, което мнозина считат за най-важния компонент в една компютърна система - монитора. Един добър дисплей може да направи използването на компютъра удоволствие. Съответно, ако сме принудени да се взираме ежедневно в 15-инчов CRT монитор на 60 Hz, тогава животът ни ще се превърне в малък ад.
Темата на урока е актуална и любопитна и за ученици, и за учители специалисти, и за непрофесионалисти. Компютърните монитори са широко разпространени, но малцина разбират принципа им на работа. Г-н Даскалов успя по непринуден, естествен, достъпен и забавен начин да покаже какво представляват и как работят мониторите с течни кристали.
Урокът предизвика интерес с използваните нови методи и технологии в часа, а учениците научиха любопитна информация за историята на LCD мониторите. За всички бе изненада да разберат, че през 1888 г., Фридрих Райницер открил течно–кристалната природа на холестерол, извлечен от моркови, а през 1973 г. Sharp пускат първите комерсиaлно произведени екрани с течни кристали за калкулатор.
На мултимедия г-н Даскалов демонстрира свойствата на течните кристали и устройството на мониторите базирани на тях. Всички ученици разполагаха с лаптопи, свързани към училищния сървър. По този начин те имат възможност да ползват учебен ресурс, създаден от инж. Даскалов, както за нуждите на часовете по професионалните предмети в направление Системно програмиране, така и за самоподготовка у дома.
В рамките на часа учениците изгледаха демонстрационен филм за различните видове монитори и се убедиха в качествата и предимствата на тези, с течни кристали. LCD мониторите се използват в широк асортимент от приложения, без дори да си даваме сметка за това. Оказва се, че те са навсякъде около нас: компютърни монитори, телевизори, инструментални панели, дисплеи в самолетни кабини и автомобили, DVD плейъри, игрални устройства, часовници, калкулатори и телефони.
Урокът завърши с тест, който учениците решаваха в Kahoot. Така инж. Ст. Даскалов получи обратна връзка, а те провериха знанията си. Голяма част от присъстващите учители също се включиха в решаването на теста и провериха собствените си познания. Учители и ученици се убедиха, че колкото е важно да си образован, също толкова важно е да си креативен и в крак с новите технологии.
Всички са впечатлени от ресурсите, с които ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково разполага, и от професионалните познания на учениците. Гостуващите колеги, преподаващи в сходни паралелки, споделиха, че урокът е полезен за тях и изразиха желание и готовност да черпят от нашия опит и добри практики. Това е категоричен знак, че Царската гимназия задава стандартите, а другите я следват.
 
Благотворителна инициатива "Жълти стотинки"
11 дек 2019

Тази година за втори път учениците на Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ град Хасково се включиха в благотворителната акция на сдружение „Съзидание 2012“ „Жълти стотинки“ – Деца помагат на деца, за събиране на средства за Детското отделение – МБАЛ „Хасково“ .
С активното участие на учениците от Ученическия съвет бяха събрани 370 лева, които бяха предадени на 06.12.2019 г. в Областна администрация, на представителя на сдружение „Съзидание 2012“ за град Хасково.

 

 
ПГДС „ Цар Иван Асен II “ с 3 първи, 2 втори и 1 трето място на Общинските ученически игри
03 дек 2019
В периода 07-28 ноември се проведоха Общинските ученически игри в гр. Хасково. Спортните отбори на Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ спечелиха 3 първи, 2 втори и 1 трето място. Възпитаниците на нашето училище отново доказаха силата на спортния си дух и колко са мотивирани и талантливи в спорта.
От 07-11 ноември отборът по футбол във възрастова група 11-12 клас ни донесе първата купа. Те заслужено си извоюваха първото място, като постигнаха три последователни победи срещу ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ФСГ „Атанас Буров“. В оспорвания финален мач с тимът на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви, нашите момчета спечелиха убедително победата.
От 18-21 ноември отборът по баскетбол във възрастова група 8-10 клас се класира на трето място. Това е едно достойно представяне, защото нашата гимназия за първи път от 6 години сформира отбор по баскетбол. Момчетата постигнаха убедителни победи в  битките с отборите на ПГТ „Александър Паскалев“ и ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“.
На 26 ноември отборът по тенис на маса във възрастова група 8-10 клас се класира на второ място. Това е един новосформиран тим, който за първи път участва в такъв турнир. Участие взеха: Преслав Пасков от 8Б клас, Валентин Иванов от 8Б клас, Тенчо от 8Д клас и Кристиян Христов от 9В клас. Нашият отбор има една загуба от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и две победи над тима на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“. Във финалния двубой нахъсаните за победа момчета претърпяха загуба от отбора на ПМГ „ Акад. Боян Петканчин“ и това им донесе второ място. Най-добре се представиха Преслав Пасков от 8Б клас и Кристиян Христов от 9В клас.
На 27 ноември отборът по бадминтон във възрастова група 8-10 клас се класира на първо място при момчетата и второ място при момичетата. Те изиграха няколко оспорвани мача със представителите на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. В състава на нашите победители участие взеха: Георги Орешков от 8Г клас, Толга Тасим от 9Б клас, Стилян Мерджанов от 10Г клас, Евгени Панев от 10Б клас и Христо Йорданов от 10В клас, а при спортния тим на момичетата: Мила Милушева от 8Г клас, Денислава Янкова от 8Б клас, Ивана Денева от 10А клас, Велина Кандурова от 10А клас и Елена Митрева от 10Б клас.
На 28 ноември отборът ни по шахмат завърши с първо място участието на Общинските ученически игри във възрастова група 8-10 клас. В този тим участие взеха: Александър Вълчев от 8А клас, Мила Милушева от 8Г клас, Иван Иванов от 9А клас, Недялко Караманолов от 9Г клас и Мирослав Патуров от 10Б клас.    
Първенците се класират за Областните ученически игри, които ще бъдат през март следващата година.
Честито на победителите в отборното и в индивидуалното класиране! Честито и на техните треньори: Стайко Стоев, Иван Колешев, Росен Тодоров и Петър Бойчинов!
 
Иновации в действие – посещение в Златица
02 дек 2019
На 30.11.2019 г. ученици и учители от ПГДС „Цар Иван Асен II“ - Хасково се завърнаха от работно посещение в ПГ „Златица“ – гр. Златица. То отбеляза заключителната част от поредица от мобилности по НП Иновации в действие. Тя е за популяризиране и мултиплициране на добри практики между иновативни училища. Доволни сме, че мобилността ни позволи да установим партньорски връзки и приятелски отношения с други професионални гимназии. В рамките на посещението ни на 28-30.11.2019 г. заедно с домакините ни посетихме две големи предприятия в района – „Дънди прешъл металс“ и „Елаците Мед“ - с. Мирково, с които ПГ „Златица“ осъществява дуално обучение. Имахме възможност да наблюдаваме иновативен урок с използване на интерактивен дисплей и приложението Mozabook. След урока се проведе дискусия, на която обсъдихме възможностите на приложението в контекста на професионалното обучение.
„Вечеря с приятели“ – театралната постановка, която изгледахме в гр. Пирдоп най-добре определя отношенията ни с колегите и техните ученици от ПГ „Златица“ - гр. Златица. Надяваме се контактите между гимназиите ни да продължат и след приключване на работата по НП Иновации в действие, защото и двата екипа има още какво да покажем и какво да научим за модерирането и проектно-базираното обучение.
 
Поименен състав на Обществения съвет към ПГДС "Цар Иван Асен II"
01 дек 2019
Със заповед на директора на ПГДС "Цар Иван Асен II", на базата на писмено уведомление от Община Хасково, писмено уведомление от Представител на работодателите и протокол от събрание на родителите, бе определен поименния състав на Обществения съвет към гимназията:
1. Основни членове:
 • Радослав Ванчев - представител на Община Хасково
 • Милена Тодева - представител на работодателите
 • Димитър Иванов Иванов - представител на родителите
 • Ангелина Колева Ангелова - представител на родителите
 • Теодора Атанасова Въчева - представител на родителите
 • Гергана Георгиева Грозева - представител на родителите
 • Петя Великова Стойчева - представител на родителите
2. Резервни членове:
 • Златка Караджова - представител на финансиращия орган
 • Мако Арнаудов - представител на работодателите
 • Атанас Стойчев Ангелов - представител на родителите
 • Недялко Латунов Григоров - представител на родителите
 • Иванка Димитрова Петрова - представител на родителите
Мандатът на така избрания Обществен съвет е до 18.11.2022 г.
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 64 - 72 от 588
 
ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" - град Хасково
© 2014 Haskovo.info & stdask