Начало arrow Новини
Навигация
Начало
Новини
Специалности
План - прием
Постижения
Преподаватели
Проекти
Еразъм+
Училище на бъдещето
Спорт
Електронен дневник
Други документи
Образци на документи
ДЗИ 2021
Държавни изпити по професията
Външно оценяване
Профил на купувача
Обществен съвет
Училищно настоятелство
Свободни места
Самостоятелно
Работилница
Предоставяни услуги
Самооценка на качеството на ПОО
Контакти
Адрес: 6300 Хасково
ул. "Пловдивска" № 37
Директор:
038 / 665134
Зам. директори:
038 / 661013
038 / 622047
Канцелария:
тел./факс: 038 / 663897
Счетоводство:
038 / 663867
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 
Новини
Ученичка от ПГДС с второ място на фотоконкурса „Природата през моя обектив“
20 апр 2021

ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково е училището на дръзките, смелите, амбициозните. Мястото, което дава поле за изява на творчеството и таланта. Доказва го поредният успех на наша ученичка - Анелия Гинева от 8 клас, специалност Строителство и архитектура. Тя участва в Регионалния ученически фотоконкурс „Природата през моя обектив“, организиран от РИОСВ – Хасково. Конкурсът е по повод Деня на Земята – 22 април и се провежда за 11 поредна година. Фотографията на осмокласничката Анелия Гинева участва в надпревара със 180 творби на 94 участници от 27 училища и клубове на територията на областите Хасково и Кърджали и заслужено спечели втора награда със своите „Сутрешни лъчи“ в борова гора край Кърджали. Младата фотографка е успяла да „улови мига“, да покаже своята уникална гледна точка, да придаде естетическа стойност на фотографията си и да впечатли журито, чийто председател е професионалният фотограф Славян Костов.
Анелия споделя, че във фокуса на нейния обектив често попадат природни, археологически, исторически обекти и забележителности. Намира вдъхновение и в пейзажите.Убедена е, че фотографията развива чувствителност към природата и нейната красота.  За нея фотоконкурсът е възможност да научи нови техники, да се запознае с практиките на конкуренцията. Отличието си момичето обяснява с това, че е успяла да се измъкне от стандартното, да предложи свой поглед и лична емоция във фотографията си.
Пожелаваме на Анелия Гинева още много спечелени конкурси, а наградата й да бъде вдъхновение и за други начинаещи любители на фотообектива!

 

 
Регионален етап на Национално състезание „Най-добър млад строител“
20 апр 2021
Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ гр. Хасково ще бъде домакин на 22 и 23 април 2021 г. на Регионален етап на Национално състезание „Най-добър млад строител“, организирано от Министерство на образованието и науката с партньори – Камара на строителите в България, Кнауф България ЕООД, Мегахим АД, Хенкел България ЕООД и Винербергер България ЕООД.

Участници в състезанието са ученици от професионални гимназии по строителство от градовете Бургас, Кърджали, Сливен, Стара Загора, Ямбол и Хасково.
Официалното откриване на състезанието ще бъде на 22.04.2021 г. от 14:30 часа в двора на гимназията. Състезателите ще премерят сили на 23 април на спортна площадка „Спартак“ от 9:00 часа в следните четири дисциплини:
🧱 Мазилки, шпакловки и бояджийски работи;
🧱 Облицовки и настилки;
🧱 Зидария;
🧱 Сухо строителство.
Състезанието цели популяризиране на професионалното образование и демонстриране на теоретична подготовка, практически умения и компетентности за изпълнение на строителни дейности от учениците, придобити при обучението по професиите от направление „Строителство“.
 
Награждаване
19 апр 2021

Участниците в конкурса за изготвяне на електронно съдържание на тема „Добрият избор е за цял живот“, както и от конкурса за рисунка на Цар Иван Асен II, получиха своите грамоти и материални награди.

Припомняме класирането в конкурса за рисунка, посветен на Иван Асен II:
 I-во място: Рая Живкова Жекова – VIII д клас
 II-ро място: Сесилия Стойчева Куртева – VIII д клас
 III-то място: Атанас Георгиев Николов – VIII а клас

Победител и от конкурса за създаване на електронно съдържание на тема „Добрият избор е за цял живот“ е
I-во място: Кристина Валентинова Бангиева – VIII а клас

Поощрителни награди:
Мирослава Пламенова Цветкова – XI в клас
Дейвид Иванов Лавчев – XII б клас
Даниел Венциславов Илиев – XII а клас
Дариян Николов Карагьозов – VIII д клас
Борислава Драгомирова Иванова, Делчо Златков Георгиев, Мирослав Иванов Чобанов – X д клас

 
Завръщане на присъственото обучение става по график
09 апр 2021
По график ще става завръщането на учениците в гимназията за присъствени занятия. Този график е определен от Министерството на образованието и може да се запознаете със него от заповедта на Директора на ПГДС "Цар Иван Асен II".
 
Провеждане на учебни занятия до началото на пролетната ваканция
31 мар 2021
Има издадена заповед на Директора на ПГДС за начина на провеждане на учебните занятия до началото на пролетната ваканция.
 
Наши ученици окупираха върха на класацията на ХІII Национално състезание по информационни технологии
22 мар 2021
В оспорвана конкуренция на 16 участници от цялата страна, учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково - Атанас Радичев, Васил Грозев и Юзер Наим, от 11а клас, специалност Системно програмиране, с ръководител инж. Станимир Даскалов, демонстрираха висока класа, теоретични знания и практически умения в ХІII Национално състезание по информационни технологии. Само половин точка отдели Атанас Радичев от първото място и той заслужено стана втори. Васил Грозев се класира на трето място, а Юзер Наим – на четвърто.
Състезанието се проведе от 19.03.2021 г. до 21.03.2021 г. в Благоевград и е организирано от РУО – Благоевград, ЮЗУ „Неофит Рилски”, гр. Благоевград, VII СУ „Кузман Шапкарев”, гр. Благоевград, и община Благоевград. Темата тази година беше „Европейски зелен пакт“.
Целта на проявата е да се предостави възможност на учениците за интелектуална изява, да мотивира учителите за работа с деца с изявени способности в съответните научни области чрез използването на компютърните технологии. Приложният характер на разработените проекти дава възможност за интегриране на информационните технологии в процеса на промяна към устойчиво развитие и адаптирането им към образование и развитие.
Момчетата, представили Царската гимназия, участваха в категория Мултимедийни клипове, като защитаваха пред комисия собствени проекти. Според регламента в деня на състезанието те получават материали от журито, което им задава заданието. В рамките на 3 часа всеки състезател трябва да подготви задачата върху поставената тема, като при изпълнение на заданието, нямат право да използват Интернет.
Юзер Наим представи в клипа си какво е Европейският зелен пакт, Васил Грозев коментира изменението на климата и ефективното използване на ресурси, а Атанас Радичев показа начини за опазване на планетата, съобразно с Плана на Европейския зелен пакт. Темата е болезнено актуална, а 11-класниците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ с работата си демонстрираха лично отношение, позиция и ангажираност към наболял проблем в световен мащаб.
Мултимедийните клипове - това е удобен и ефективен способ за представяне на информация, удачен и алтернативен начин тя да достигне до потребителите. При оценяването им журито взема под внимание не само технологичните и художествените критерии, но и емоционалното въздействие на клипа.
Отличното представяне на учениците на инж. Даскалов идва точно на патронния празник на гимназията и дава повод за гордост. Дано примерът им да бъде „заразителен“ и да вдъхновява за нови и още по-високи постижения!
 
Патронен празник
21 мар 2021
На 19 март, „ПГДС „Цар Иван Асен II“ - Хасково чества своя патронен празник!

Той е най-значимият, най-вълнуващият за едно училище. Той е доказателство за съхранените ценности и традиции. Той предлага поглед към бъдещето, но и вглеждане в историята.
Ние, наследниците на Цар Иван Асен II, се гордеем с патрона си - дипломат и политик. Иван Асен II безусловно е колос в българското историческо минало. Той е ярък, дързък, силен и в същото време много спокоен и уравновесен владетел. Името му събужда уважение и респект. Той е най-великият владетел на Втората българска държава, заварил я рушаща се и оставил я като империя на три морета, връщайки на България територии, признание и престиж, каквито страната ни не е имала от близо 300 години. Цар Иван Асен II – дипломатът, извел България до позицията на империя и безспорен хегемон в геополитическите процеси на Европейския югоизток.
Празникът на училището е празник на всеки от нас. В ден като този ние се докосваме до духа и магията на една традиция, която обединява всички: ученици, учители, родители – нашата училищна общност.
За втора поредна година отбелязваме празника на училището в условията на социална изолация и електронно обучение. Въпреки това имахме надежда и на всички ни се искаше да отбележим този специален ден по подобаващ и тържествен начин. Затова предвиждахме амбициозна празнична програма, наситена с прояви със състезателен характер, но ситуацията ни възпрепятства. Въпреки това не липсваха мероприятия, в които се включиха немалка част от учениците и учителите.
И макар че днес няма да чуем ръкоплясканията и няма да видим усмивките ви, имам удоволствието да обявя победителите в конкурса за рисунка, посветен на Иван Асен II:
 
 I-во място: Рая Живкова Жекова - VIII д клас
 II-ро място: Сесилия Стойчева Куртева - VIII д клас
 III-то място: Атанас Георгиев Николов - VIII а клас

Имаме победители и от конкурса за създаване на електронно съдържание на тема „Добрият избор е за цял живот“.
I-во място: Кристина Валентинова Бангиева- VIII а клас

 Поощрителни награди:
Мирослава Пламенова Цветкова - XI в клас
Дейвид Иванов Лавчев – XII б клас
Даниел Венциславов Илиев - XII а клас
Дариян Николов Карагьозов - VIII д клас
Борислава Драгомирова Иванова, Делчо Златков Георгиев, Мирослав Иванов Чобанов - X д клас

Скъпи ученици, вие сте надеждата и бъдещето! Пожелавам ви да сте силни, ученолюбиви, отговорни и да следвате мечтите си! Пожелавам ви да бъдете добри хора, да успявате със знания и умения и навсякъде, където и да се намирате, да сте горди, че сте възпитаници на „ПГДС „Цар Иван Асен II“ - Хасково!
Уважаеми учители, Вие давате на младите хора увереността и силата, с които да вървят напред! Всички трудности на времето, през което преминаваме заедно, са предначертани да се кали духът ни. Пожелавам Ви да сте горди с личностите, които подготвяте и възпитавате, и с успехите, които постигате! Пожелавам духът Ви да е свободен да покорява новото познание!
С вяра, сила, вдъхновение и благослов нека успехите ни се множат!
Честит празник!
 Маргарита Топалова
 Директор на „ПГДС „Цар Иван Асен II“- Хасково
 
Световен ден на рециклирането
21 мар 2021
Земята не принадлежи на нас. Взели сме я назаем, от нашите деца.

През 2018 г. Световната организация за рециклиране (Bureau of International Recycling ) обяви 18-и март за Световен ден на рециклирането за първи път. Тази година денят ще се чества за четвърти път. Целта е да бъдат популяризирани историите на хора, общности и градове, за които намаляването на отпадъците и рециклирането са приоритет.
Ако всеки човек на късче от своята земя би направил всичко възможно, колко красива би била нашата земя?! За да го докажат, учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ също се включиха с инициативи и  отбелязаха  Световния ден на рециклирането. IXа и IXг клас проведоха онлайн Час на класа #Без отпадъци. Учениците  с голям ентусиазъм и ангажираност дискутираха въпроси, свързани с това, какво може да направи всеки от нас за предотвратяване на последиците от замърсяването, намаляване на отпадъците и тяхното рециклиране. Водени от мисълта на Чехов: „Околната среда – това сме аз и ти“,  изразиха мнение, че за да живеят в по-чиста и красива среда, могат да променят навиците си и да изградят такива за разделно събиране на отпадъците и намаляването им чрез съзнателно и отговорно поведение.

Рециклиращата индустрия спестява над 700 млн. тона емисии на въглероден диоксид всяка година. А с продължаващите глобални унищожения от пожари, наводнения и суши, светът има нужда да намалява въглеродните емисии, за да смекчи последиците от изменението на климата.В тази връзка и като продължение на дискусията учениците демонстрираха забавната страна на рециклирането, като изработиха  интересни предмети от отпадъчни продукти.

Атанас Радичев и Михаил Христов, специалност Системно програмиране, запознаха съучениците си  от XI а клас с проекта PGDSave Water . Идеята за него е пряко свързана с това, колко вода се използва всеки ден в училище и каква е нейната цена. Проектът включва преработване на ВиК инсталацията, така че използваната вода от измиванията на ръцете да се използва повторно в тоалетните казанчета. Атанас и Михаил са убедени, че това, което спестяваме днес, ще бъде полезно утре. Проектът предизвика оживена дискусия в класа за начините, чрез които той да се разпространи сред останалите институции, както и какви други отпадъчни продукти могат да се рециклират, посочвайки причините защо е важно рециклирането: спестява енергия, намалява сметищата, защитава дивата природа, има ползи за икономиката и помага за справянето с климатичните проблеми.
 
ПГДС „Цар Иван Асен II“- Хасково закупи  дробилка за клони като част от изграждането и експлоатацията на система за компостиране и  рециклиране на растителните отпадъци от поддръжката на двора на гимназията. Във връзка с това ученици от специалност Горско и ловно стопанство и Парково строителство и озеленяване, под ръководството на класния си ръководител - инж. Недрет Касим, изготвиха презентация Първа стъпка в рециклирането.

Всички участници в инициативите се обединиха около идеята, че боклукът трябва грамотно да се използва, а по-добре да се преработва, давайки на вече използваните суровини втори живот, и напомниха,че природата може без човека, но човекът не може без природата. 
Обучението в ОРЕС продължава до края на месеца
19 мар 2021
ЗАПОВЕД № 529
От 19.03.2021г.


На основание чл.259, ал.1 от ЗПУО във връзка със Заповед №РД-01-173 от 18.03.2021 г. на Министъра на здравеопазването и Заповед № РД09-748 от 19.03.2021 г. на Министъра на образованието и в условията на чл.115а ал.1 от ЗПУО.

НАРЕЖДАМ:

Учебните занятия в ПГДС „Цар Иван Асен ІІ”- гр. Хасково за учениците в дневна и задочна форма на обучение да се осъществяват от разстояние в електронна среда през платформата Майкрософт Тиймс /Microsoft Teams/ за периода от 22.03.2021 г. до 31.03.2021 г.

Обучението да се осъществява по всички учебни предмети вкл. учебна и производствена практика синхронно /присъствия и текущи оценки/, които се отразяват в електронния дневник на училището.
Учебния час да бъде с продължителност 40 минути.
Организацията на учебния ден както и утвърденото седмично разписание да се спазва стриктно.

Настоящата заповед да се сведе до знанието на всички учители  и ученици по електронен път за сведение и изпълнение.

Контрол по изпълнение на заповедта възлагам на:
Маргарита Андонова – ЗДУД по общообразователните предмети
инж. Диана Димитрова – ЗДУПД по специални професионални предмети

ДИРЕКТОР: /Маргарита Топалова/
 
Пореден успех на олимпиадата по английски език
13 мар 2021

Ученическите олимпиади и състезания в областта на науката развиват ключови компетентности и умения, изключително необходими на учениците в съвременното общество. В условията на COVID провеждането им е трудно, но въпреки това нашите ученици с желание участват и показват добри резултати. Гордеем се с постижението на Яница Христозова от 9 клас, специалност Парково строителство и озеленяване. Тя взе участие в Областния кръг на олимпиадата по английски език и записа един от най-високите резултати за областта – 89 точки, само на една точка от класиране за Националния кръг. В ситуация на онлайн обучение учениците имат още по-голяма необходимост от интелектуални изяви. Надяваме се резултатът на Яница и нейната преподавателка по АЕ – г-жа Живка Милчева да мотивира повече ученици за участия в олимпиади и да покажат таланта и познанията си, защото само в конкурентна среда могат да придобият опит като състезатели и увереност във възможностите си. Яница Христозова и Живка Милчева ще продължат съвместната си работа, обединени от общата цел – отлично представяне в предстоящите изяви.

 

 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 1 - 10 от 517
 
ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" - град Хасково
© 2014 Haskovo.info & stdask