Начало arrow Новини
Навигация
Начало
Новини
Специалности
План - прием
Постижения
Преподаватели
Проекти
Еразъм+
Училище на бъдещето
Спорт
Електронен дневник
Други документи
Образци на документи
ДЗИ 2021
Държавни изпити по професията
Външно оценяване
Профил на купувача
Обществен съвет
Училищно настоятелство
Свободни места
Самостоятелно
Работилница
Предоставяни услуги
Самооценка на качеството на ПОО
Контакти
Адрес: 6300 Хасково
ул. "Пловдивска" № 37
Директор:
038 / 665134
Зам. директори:
038 / 661013
038 / 622047
Канцелария:
тел./факс: 038 / 663897
Счетоводство:
038 / 663867
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 
Новини
Успешен дебют на състезанието "Euroscola"
13 яну 2020
На 11.01.2020 г. ПГДС „Цар Иван Асен II“ получи възможността да дебютира в регионалното състезание „Euroscola”, организирано от Европейския парламент в България. В него участваха ученици от Хасковска и Старозагорска област. Отборът на ПГДС бе представен от Михаил Христов - 10а клас, Деря Юмер - 11а клас, Дейвид Лавчев и Лъчезар Радославов от 11б клас и Даниел Янев от 12а клас с ръководител г-жа Мариана Тянкова. 
За по-малко от месец учениците успяха да се подготвят за това сериозно предизвикателство. Състезанието премина при строг регламент, определен от организаторите. В рамките на пет минути отборът презентира изтеглена тема, която трябваше да бъде резюмирана на английски език за време от две минути. Отборът на нашата гимназия отговори изключително адекватно и без никакви затруднения на всички въпроси, поставени от журито. За пореден път учениците на ПГДС доказаха, че носят в себе си сериозния заряд на знанието, че могат да бъдат конкурентни и на европейско ниво.
На всички участници бяха връчени награди от Европейския парламент в България. 
 
Коледно парти в ПГДС „Цар Иван Асен II“
20 дек 2019
Коледа е време за красота. Тя е вълшебство, което стопля сърцата и сбъдва мечтите. Всяка Коледа е очаквана със своите изненади и от учениците на ПГДС „Цар Иван Асен II“.
Цялото училище блести в своята празнична премяна, класните стаи са украсени; елхата грее с отрупани гирлянди, с лъскави снежинки и бляскави играчки. Изправени пред сиянието на този най-светъл празник, сърцата се изпълват с топлина, засилва се желанието за благотворителност и доброта – кауза, която обединява всяка година ученици и учители. Тази година една от благотворителните каузи беше дарение за Българския червен кръст със средства на учениците събрани на коледното парти.
Всички сме се събрали във физкултурния салон като едно задружно семейство, за да почетем Рождество Христово и отминаващата 2019 година!
Коледна украса, грейнали лица, вълшебни коледни звуци и усещане, че предстои нещо магическо и красиво. Такава беше атмосферата, минути преди началото на коледното тържество. Празничното тържество започна с коледарите от Арт студио „Синкретизъм“, които с много енергия, с радостен пламък в очите и с чудни коледни песни завладяха публиката. Те отправиха молитви и пожелания към ученици и учители за здраве и щастие, за обич, доброта и топлина. Да е пълно и препълно училището с много ученолюбиви ученици, които да почитат и уважават своите родители и учители. В благоденствие да расне и крепне нашата гимназия, да бъде и пребъде във времето!
След заключителните благопожелания на коледарите, водещата поднесе питка с мед на г-жа
Топалова - директор на гимназията, която приветства учители и ученици с настъпващите празници, а г-жа Андонова, зам.-директор на гимназията обяви победителите от конкурса за най-красиво украсена класна стая. Заслужено първо място спечели 10А клас, второ място е за 9Г клас, а трето място е за 8Б клас. Честито на победителите!
С притаен дъх всички се заслушаха в омайващия коледен звън, и като в приказка пристигна Дядо Коледа и Снежанка. Той поздрави малки, големи и още по-големи момичета
и момчета с настъпващите празници. Каза, че е наблюдавал всички ученици през цялата година и за това подаръци и изненади ще има за всички участници в състезателните игри.
Водещата даде старт на първата игра, която се състоеше в най-красиво опакован подарък. Състезателите трябваше да покажат своята сръчност, бързина и естетика за време.
Във втората игра се търсеше най-талантливият гимназист. Учениците играха от сърце и душа, и показаха различни таланти пред публиката. Третата игра бе едно предизвикателство към учениците от 8Б клас, кой ще поведе традиционното нашенско хоро. С игривите ритми на право хоро, в което се включиха почти всички ученици и учители, завърши и третата игра. За своето участие всеки получи награда, а истинския празничен купон започна с ди джей Бести и всички се потопиха във вихъра на танца.
Така завърши този красив празник, донесъл много радост на учениците и учителите от ПГДС „Цар Иван Асен II“.
Приказната магия на Коледа завладя всички. Нека да съхраним тази магия и всеки от нас да почувства топлината на коледния миг, да отвори сърцето си за обич и доброта!
 
Клуб „Музикална дъга“ при ПГДС „Цар Иван Асен II“ гостува в Дом за стари хора „Кенана“
20 дек 2019
На 17.12.2019 г. в навечерието на един от най-светлите християнски празници Рождество Христово, клубът по интереси „Музикална дъга“ на ПГДС „Цар Иван Асен II“ и тяхната ръководителка г-жа Недялка Вълканова, посетиха Дом за стари хора „Кенана“. Те изнесоха литературно-музикална програма, подариха ръчно изработени коледни картички с пожелания по случай настъпващите празници.
Възхитената публика им благодари за прекрасните изпълнения с бурни аплодисменти и ги дари с коледни сувенири.
Коледната програма трогна сърцата на възрастните хора, защото нашите ученици подариха още радост, топлина и надежда.
Това е първото посещение на клуб „Музикална дъга“, но не и последното, защото тази среща бе изпълнена с много взаимна симпатия и уважение. С просълзени очи и грейнали лица, възрастните хора се разделиха с нашите ученици и си пожелаха нови срещи през следващата година!
 
„Подари играчка“ за Коледа
18 дек 2019
С наближаването на Коледно-новогодишните празници учениците от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – град Хасково се включиха в благотворителната кампания „Подари играчка“ за Коледа. 
Акцията се проведе по идея на Християна, Борислава и Мирослав от 9 Д клас - представители на Ученическия съвет. Бяха събрани много играчки, а някои от учениците закупиха и нови.
Подаръците бяха предадени в Младежки център на 17.12.2019 г.
Благодирим на всички ученици и колеги, които направиха благороден жест преди Коледа!
 
Национална седмица на четенето в ПГДС „Цар Иван Асен II“
16 дек 2019
Тази година Националната седмица на четенето се проведе от 9 до 13 декември. Всички планирани и реализирани инициативи в ПГДС „Цар Иван Асен II“ целяха да се постави в центъра на вниманието четящият човек, да се разшири кръгозора от четящи и знаещи и в същото време да се отворят нови врати и хоризонти на познанието към онези, които все още не са изкушени от магията на четенето и не са опознали интелектуалното и духовно богатство на книгата, чрез която се изгражда личността.
Дните от седмицата в ПГДС „Цар Иван Асен II“ бяха наситени с емоционални и вълнуващи инициативи и преживявания.

Понеделник, 9 декември
Учениците от 10А клас в час по български език и литература с г-жа Петрова под мотото: „Сподели ми книга, сподели ми знание“ разменяха любими книги. Това предизвика много интерес и вълнуващи емоции сред участниците.

Вторник, 10 декември
Учениците от 10В клас заедно с г-жа Петрова гостуваха на малките приятели от ОДЗ „Осми март“. Те им подариха книжка с приказки. Основната цел на тази инициатива е да стимулира интереса към книгите още в най-ранна детска възраст. Малките възпитаници с интерес слушаха четените приказки, зададените им гатанки от по-големите каки и батковци, а в знак на благодарност им изпяха коледни песнички.
Благодарим на ОДЗ „Осми март“ за приятните емоции!

Сряда, 11 декември
Учениците от 9Б клас с г-жа Атанасова посетиха Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Основната цел на инициативата е да стимулира деветокласниците да опознаят света на книгите и да развият умения, въображение и мотивация за учене.
В презентация бе представена историята, структурата, дейността и услугите ,които предлага библиотеката на читателите.
Деветокласниците останаха впечатлени от броя на библиотечния фонд, който с годините постепенно е нараствал, за да достигне до 410 000 тома. Разгледаха издадените книги на Регионалната библиотека свързани с Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“, провеждани ежегодно в Хасково, както и библиографията на Цветан Проданов, виден хасковски представител. На всеки ученик бе подарена тениска с QR код, което предизвика интереса за съдържащото послание.
Учениците се разходиха виртуално и реално в библиотеката, разбраха как да потърсят литературата, която ги интересува, с интерес разгледаха богатия библиотечен фонд, някои взеха и читателски карти.
Разделихме се с обещание за нови срещи!
Благодарим на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ за вълнуващото преживяване!

Четвъртък, 12 декември
В час по български език и литература учениците от 9А клас с г-жа Атанасова проведоха дискусия на тема „Обичам да чета, защото ...“
Учениците изказаха различни мнения. Обичам да чета, защото:
„Изпитвам потребност от срещи с други хора, живели в друга епоха, но с моите проблеми“
„Разтоварваме и по-лесно се справям в училище“
„Научавам нещо ново, но си и припомням забравени неща“
„За да променя своята гледна точка“
„Така се чувствам по-щастлив“
Бяха зададени редица въпроси, дискутираше се защо някои хора не могат да усетят удоволствието от литературата, защо дори не виждат смисъл в четенето, но се стигна до извод, че те могат да тренират и да променят своите навици. Ползата от четенето освен, че носи духовно и интелектуално богатство, но ни прави и по-добри. Всичко това мотивира учениците да се включат с още по-голямо желание към литературното четене.

Петък, 3 декември
Националната седмица на четенето завърши със съвместната инициатива на учениците от 10А клас с деца в неравностойно положение в ЦСОП „Д-р Петър Берон“. С г-жа Петрова проведоха уъркшоп под надслов „Прочети ми приказка“. Те подариха книжка с приказки на любопитните и изненадани малчугани, и всички се по
топиха в магията на Коледа. Някои от десетокласниците им прочетоха вълшебни коледни приказки, а други им разказаха интересни истории за коледната нощ и чудесата, които се случват на този светъл празник.
Благодарим на ЦСОП „Д-р Петър Берон“ за незабравимите преживявания!

Инициативите свързани с Националната седмица на четенето приключиха, но не и нашето желание да четем, защото книгата - това е най-добрият ни приятел в света на знанието, вселената и културата. Тя е източник на ценна информация, тя е тази, която ни помага в процеса на нашето умствено, духовно и културно израстване, тя е най-добрият интелигентен събеседник.
Книгата е ценност, която трябва да се пази и уважава, благодарение на нея ставаме по-добри и по-човечни.
„Добрата книга няма край“, Р. Д. Къминг.
 
Открит урок със специалност Системно програмиране
14 дек 2019
На днешния петък 13-ти ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково отвори врати и посрещна учители от професионалните гимназии в Симеоновград и Харманли, от ФСГ „Ал. Буров“ и ПГ по механоелектротехника „Стойчо и Кица Марчеви“ – Хасково. Инж. Станимир Даскалов представи урок на тема Монитори с течни кристали в час по Периферни устройства в 12а клас, специалност Системно програмиране. На открития урок присъства и г-жа Дарина Станчева, Старши експерт професионално образование в РУО – Хасково.
Всички прекарваме ужасно много време пред компютърния монитор. Независимо дали става въпрос за гейминг, уроци или работа, ние сме подложени на ефекта от това, което мнозина считат за най-важния компонент в една компютърна система - монитора. Един добър дисплей може да направи използването на компютъра удоволствие. Съответно, ако сме принудени да се взираме ежедневно в 15-инчов CRT монитор на 60 Hz, тогава животът ни ще се превърне в малък ад.
Темата на урока е актуална и любопитна и за ученици, и за учители специалисти, и за непрофесионалисти. Компютърните монитори са широко разпространени, но малцина разбират принципа им на работа. Г-н Даскалов успя по непринуден, естествен, достъпен и забавен начин да покаже какво представляват и как работят мониторите с течни кристали.
Урокът предизвика интерес с използваните нови методи и технологии в часа, а учениците научиха любопитна информация за историята на LCD мониторите. За всички бе изненада да разберат, че през 1888 г., Фридрих Райницер открил течно–кристалната природа на холестерол, извлечен от моркови, а през 1973 г. Sharp пускат първите комерсиaлно произведени екрани с течни кристали за калкулатор.
На мултимедия г-н Даскалов демонстрира свойствата на течните кристали и устройството на мониторите базирани на тях. Всички ученици разполагаха с лаптопи, свързани към училищния сървър. По този начин те имат възможност да ползват учебен ресурс, създаден от инж. Даскалов, както за нуждите на часовете по професионалните предмети в направление Системно програмиране, така и за самоподготовка у дома.
В рамките на часа учениците изгледаха демонстрационен филм за различните видове монитори и се убедиха в качествата и предимствата на тези, с течни кристали. LCD мониторите се използват в широк асортимент от приложения, без дори да си даваме сметка за това. Оказва се, че те са навсякъде около нас: компютърни монитори, телевизори, инструментални панели, дисплеи в самолетни кабини и автомобили, DVD плейъри, игрални устройства, часовници, калкулатори и телефони.
Урокът завърши с тест, който учениците решаваха в Kahoot. Така инж. Ст. Даскалов получи обратна връзка, а те провериха знанията си. Голяма част от присъстващите учители също се включиха в решаването на теста и провериха собствените си познания. Учители и ученици се убедиха, че колкото е важно да си образован, също толкова важно е да си креативен и в крак с новите технологии.
Всички са впечатлени от ресурсите, с които ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково разполага, и от професионалните познания на учениците. Гостуващите колеги, преподаващи в сходни паралелки, споделиха, че урокът е полезен за тях и изразиха желание и готовност да черпят от нашия опит и добри практики. Това е категоричен знак, че Царската гимназия задава стандартите, а другите я следват.
 
Благотворителна инициатива "Жълти стотинки"
11 дек 2019

Тази година за втори път учениците на Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ град Хасково се включиха в благотворителната акция на сдружение „Съзидание 2012“ „Жълти стотинки“ – Деца помагат на деца, за събиране на средства за Детското отделение – МБАЛ „Хасково“ .
С активното участие на учениците от Ученическия съвет бяха събрани 370 лева, които бяха предадени на 06.12.2019 г. в Областна администрация, на представителя на сдружение „Съзидание 2012“ за град Хасково.

 

 
ПГДС „ Цар Иван Асен II “ с 3 първи, 2 втори и 1 трето място на Общинските ученически игри
03 дек 2019
В периода 07-28 ноември се проведоха Общинските ученически игри в гр. Хасково. Спортните отбори на Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ спечелиха 3 първи, 2 втори и 1 трето място. Възпитаниците на нашето училище отново доказаха силата на спортния си дух и колко са мотивирани и талантливи в спорта.
От 07-11 ноември отборът по футбол във възрастова група 11-12 клас ни донесе първата купа. Те заслужено си извоюваха първото място, като постигнаха три последователни победи срещу ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ФСГ „Атанас Буров“. В оспорвания финален мач с тимът на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви, нашите момчета спечелиха убедително победата.
От 18-21 ноември отборът по баскетбол във възрастова група 8-10 клас се класира на трето място. Това е едно достойно представяне, защото нашата гимназия за първи път от 6 години сформира отбор по баскетбол. Момчетата постигнаха убедителни победи в  битките с отборите на ПГТ „Александър Паскалев“ и ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“.
На 26 ноември отборът по тенис на маса във възрастова група 8-10 клас се класира на второ място. Това е един новосформиран тим, който за първи път участва в такъв турнир. Участие взеха: Преслав Пасков от 8Б клас, Валентин Иванов от 8Б клас, Тенчо от 8Д клас и Кристиян Христов от 9В клас. Нашият отбор има една загуба от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и две победи над тима на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“. Във финалния двубой нахъсаните за победа момчета претърпяха загуба от отбора на ПМГ „ Акад. Боян Петканчин“ и това им донесе второ място. Най-добре се представиха Преслав Пасков от 8Б клас и Кристиян Христов от 9В клас.
На 27 ноември отборът по бадминтон във възрастова група 8-10 клас се класира на първо място при момчетата и второ място при момичетата. Те изиграха няколко оспорвани мача със представителите на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. В състава на нашите победители участие взеха: Георги Орешков от 8Г клас, Толга Тасим от 9Б клас, Стилян Мерджанов от 10Г клас, Евгени Панев от 10Б клас и Христо Йорданов от 10В клас, а при спортния тим на момичетата: Мила Милушева от 8Г клас, Денислава Янкова от 8Б клас, Ивана Денева от 10А клас, Велина Кандурова от 10А клас и Елена Митрева от 10Б клас.
На 28 ноември отборът ни по шахмат завърши с първо място участието на Общинските ученически игри във възрастова група 8-10 клас. В този тим участие взеха: Александър Вълчев от 8А клас, Мила Милушева от 8Г клас, Иван Иванов от 9А клас, Недялко Караманолов от 9Г клас и Мирослав Патуров от 10Б клас.    
Първенците се класират за Областните ученически игри, които ще бъдат през март следващата година.
Честито на победителите в отборното и в индивидуалното класиране! Честито и на техните треньори: Стайко Стоев, Иван Колешев, Росен Тодоров и Петър Бойчинов!
 
Иновации в действие – посещение в Златица
02 дек 2019
На 30.11.2019 г. ученици и учители от ПГДС „Цар Иван Асен II“ - Хасково се завърнаха от работно посещение в ПГ „Златица“ – гр. Златица. То отбеляза заключителната част от поредица от мобилности по НП Иновации в действие. Тя е за популяризиране и мултиплициране на добри практики между иновативни училища. Доволни сме, че мобилността ни позволи да установим партньорски връзки и приятелски отношения с други професионални гимназии. В рамките на посещението ни на 28-30.11.2019 г. заедно с домакините ни посетихме две големи предприятия в района – „Дънди прешъл металс“ и „Елаците Мед“ - с. Мирково, с които ПГ „Златица“ осъществява дуално обучение. Имахме възможност да наблюдаваме иновативен урок с използване на интерактивен дисплей и приложението Mozabook. След урока се проведе дискусия, на която обсъдихме възможностите на приложението в контекста на професионалното обучение.
„Вечеря с приятели“ – театралната постановка, която изгледахме в гр. Пирдоп най-добре определя отношенията ни с колегите и техните ученици от ПГ „Златица“ - гр. Златица. Надяваме се контактите между гимназиите ни да продължат и след приключване на работата по НП Иновации в действие, защото и двата екипа има още какво да покажем и какво да научим за модерирането и проектно-базираното обучение.
 
Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища
23 ное 2019
Богат на стрелци е коравият Перник.
Мъжете му пръстен улучват без мерник.
Не знаят шега те, ни страх, ни пощада!
Тресе се земята, но Перник не пада!


По този нестандартен начин посрещнахме нашите гости – учители и ученици от Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ – гр. Перник. На 21-22.11.2019 г. те са на работно посещение в ПГДС „Цар Иван Асен II“ по програмата „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“, модул 2 – Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища.
Пернишката гимназия все още не е иновативна, с право може да се гордее, защото, ако има моменти и събития, които променят живота на поколения хора и цели държави, ето няколко такива, случили се в Перник: от тук започва пътят на лактобацилус булгарикус и киселото мляко; тук светва първата електрическа крушка и то когато даже в царския дворец в София няма осветление; от тук единственият българин, бил някога капитан на Байерн - Михаил Лозанов!
За втора поредна седмица учениците от специалност „Парково строителство и озеленяване“ показват знания и умения в топиарното изкуство. Момичетата и момчетата от иновативната паралелка заедно с г-жа Илиана Локмова са постоянен „генератор“ на идеи, което е нужно за изработването на топиари.
В един учебен час учениците на г-жа Локмова демонстрираха на своите гости как се изработва топиар, как се работи в екип и как ученето може да бъде атрактивно и забавно. Всяка работна група получи практическо задание да изработи интериорен топиар по зададена форма и материали. Групите бяха прецизни при подготовката на отделните декоративни елементи и презентираха готовите си продукти по оригинален начин. Гостуващите учители и ученици от Перник наблюдаваха с нескрит интерес как се създават настроение и феерия само с естествени материали – канап, шишарки, кафе на зърна, при това само за 45 минути!
След часа се проведе дискусия, на която оживено се коментира модерирането и проектно-базирано обучение. Всички се обединиха около идеята, че промяна на стиловете на преподаване и учене са предпоставка за създаването на нова привлекателна образователна среда.
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 71 - 80 от 521
 
ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" - град Хасково
© 2014 Haskovo.info & stdask