Начало arrow Новини
Навигация
Начало
Новини
Специалности
План - прием
Постижения
Преподаватели
Проекти
Еразъм+
Училище на бъдещето
Спорт
Електронен дневник
Други документи
Образци на документи
ДЗИ 2021
Държавни изпити по професията
Външно оценяване
Профил на купувача
Обществен съвет
Училищно настоятелство
Свободни места
Самостоятелно
Работилница
Предоставяни услуги
Самооценка на качеството на ПОО
Контакти
Адрес: 6300 Хасково
ул. "Пловдивска" № 37
Директор:
038 / 665134
Зам. директори:
038 / 661013
038 / 622047
Канцелария:
тел./факс: 038 / 663897
Счетоводство:
038 / 663867
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 
Новини
Стимулиране на креативното мислене и постиженията на учениците чрез иновации
15 ное 2019
На 14 и 15.11.2019 г. ПГДС „Цар Иван Асен II“ посрещна учители и ученици от Професионална гимназия „Златица“ – гр. Златица на работна среща по програмата „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“, модул 1 – Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища. И двете професионални гимназии са иновативни, но освен това, домакини и гости са убедени, че образованието не е, за да преобразява хората или да ги развлича, или да ги прави експертни техници. То е, за да освободи мисълта им, да разшири хоризонтите им, да подхрани интелекта им, да ги научи да мислят правилно, ако е възможно.
За нас, като домакини, тази среща е истинско предизвикателство, но и отговор на стремежа ни да направим училището привлекателно място за бъдещите специалисти. Времето, в което живеем, е динамично, учениците и училищата са различни. С въвеждането на иновацията Топиар искаме да ги убедим, че професионалното образование е необходимо и перспективно, че доброто образование днес, е гаранция за успех утре.
Целите на иновацията са:
 • Повишаване качеството на професионално образование и обучение чрез овладяване на иновативни технологии
 • Адаптиране на специфичните знания, умения и компетенции на учениците към нуждите на пазара на труда, посредством практическо обучение
 • Повишаване на привлекателността на професионалното образование и обучение
 • Задържане и привличане на учениците в училище

Учениците от специалност „Парково строителство и озеленяване“ заедно с г-жа Илиана Локмова поканиха гостите от Златица в един учебен час, в който им показаха уменията си в изработване на топиари. Tопиарното изкуство е актуално, естетически красиво, но и трудно. То е геометрично декоративно оформяне на дървета и храсти чрез резитби, използвайки за целта шаблон или извършвайки операциите „на ръка“. Разделени в четири групи, домакините от ПГДС „Цар Иван Асен II“ показаха завидно майсторство, съчетано с фантазия, стил, сръчност и креативност, а крайните продукти създадоха настроение за подранила Коледа!

Вижте снимки от събитието!

След часа се проведе работна среща семинар на тема: СТИМУЛИРАНЕ НА КРЕАТИВНОТО МИСЛЕНЕ И ПОСТИЖЕНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ ЧРЕЗ ИНОВАЦИИ.
Г-жа Топалова, директор на гимназията, откри семинара, акцентирайки върху целта на иновацията - учениците да покажат най-доброто от себе си, да са удовлетворени от постигнатото, да намерят реализация, да повишат мотивацията си за учене.
След това г-жа Недрет Касим представи кратък видеофилм за същността на иновацията, мотивите за нейното въвеждане, целите, постигнатото до момента и какво още предстои.
Същността на иновацията и практическата демонстрация на нашите ученици предизвикаха оживени дискусии във връзка със съвременното професионално обучение, което изисква много знания, специфични умения и сериозно отношение. Проектно базираното обучение е начинът да се отговори на нуждите на фирмите, с които си партнираме, както и на очакванията на учениците - да им дава сериозен старт за вход във висши учебни заведения в страната и в чужбина; да им помага да сбъдват мечтите си, да придобиват самочувствие и да развиват творческото си мислене.

 
ПОКАНА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ
06 ное 2019
Уважаеми родители,

Каним Ви на заседание на Обществен съвет на ПГДС „Цар Иван Асен II“, което ще се проведе на 14.11.2019 г. от 18:00 ч. в сградата на гимназията, стая 201, при следния дневен ред:
1. Учредяване на обществен съвет към ПГДС „Цар Иван Асен II”
2. Избор на членове- 5 редовни членове от родителите, 3 резервни членове от родителите, 1 представител на финансиращия орган, 1 представител на работодателите.
3. Избор на председател за срок от 3 години.
4. Запознаване с Правилник за създаването, устройството и  дейността на обществените съвети към детските градини и училища.
5. Попълване на декларация, с която лицето удостоверява липсата на обстоятелства по чл.5, ал.1 от Правилника за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училища.
6. Други.
 
Ден на отворените учебни работилници
31 окт 2019
Във връзка с Европейската седмица на професионалните умения, Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II", отвори врати за учениците от V-VII клас, за да се запознаят и изпробват уменията си в учебните работилници и да получат реална информация за изучаваните професии.
Учениците от различните специалности в гимназията - "Системно програмиране", "Строителство и архитектура", "Мебелно производство", "Недвижими имоти", "Парково строителство и озеленяване" и "Горско и ловно стопанство" организираха разнообразни мероприятията, в които искаха да покажат какво са научили, а в същото време да популяризират своите професии.
В тази инициатива бяха поканени: Христина Боева-началник на РУО гр. Хасково, Дарина Станчева - старши експерт професионално образование, представители на местния бизнес, с които гимназията си партнира.
Съвместната инициатива на гимназистите от специалност "Мебелно производство" и "Горско и ловно стопанство" предизвика интереса на учениците от основните училища, посетили гимназията. Бяха демонстрирани изработка на къщички за птици и поставянето им на подходящо място в красивия парк на училището.
Учениците от специалност "Недвижими имоти" изненадаха присъстващите със своите незабравими презентации на тема "Десетте най-скъпи сгради в света" и "Сградите с нестандартна архитектура".
Учениците от специалност "Строителство и архитектура", в чест на своя предстоящ празник – Ден на строителя, организираха състезание в три категории - "зидарии", монтаж на армировка на колона и геодезическа задача, в което показаха своите професионални умения.
Състезанието се проведе между отборите на 10, 11 и 12 клас. Всеки клас сформира по два отбора. В 10 клас наблюдавахме състезанието между отбор "Строители – победители" и отбор "Строителни техници". Тези два отбора трябваше да премерят сили в подредба на буквите П, Г, Д и С от различни градивни елементи - итонг, тухли "Винербергер", единички и четворки. Критериите за справяне с определените задачи са за време, прецизност и точност.
В 11 клас отборите мереха сили при монтаж на армировка на колона по схема. Отново критериите бяха за време, точност и изпълнение.
А отборите от 12 клас демонстрираха знания и умения в областта на геодезията. Всеки един отбор трябваше да центрира и ориентира теодолит по две дадени опорни точки. Тяхната задача се състоеше в търсене на съкровища с помощта на геодезически уреди. Всеки отбор имаше свое съкровище, което бе скрито и представляваше малък плик 5-6 см с определено послание . Местоположението на съкровището е зададено с полярни координати - ъгъл и разстояние спрямо изходните опорни точки. Критериите за изпълнение на поставената задача са за време, точност и прецизност.
Всяка категория представи своя победител, а краят на тази инициатива завърши с мисъл на един от най-великите строители-архитекти за своето време.
"Може да сте господари на всичко или роби на всички - от вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират.", Колю Фичето
Директорът на гимназията – госпожа Маргарита Топалова ,поздрави победителите в състезанието, като пожела много успехи и творчески вдъхновения на всички участници.
Инициативата на гимназистите завърши с почерпка - парче вкусна торта, а учениците от специалност "Парково строителство и озеленяване", направиха скромен подарък на всички гости
 
Хелоуин или Ден на народните будители?
30 окт 2019
1-ви ноември! Ден като всички останали в календара. И не съвсем … За учениците – есенна ваканция, за Западния свят – Вси светии и Хелоуин, за работещите в сферата на образованието, за хората на перото и за обществениците – Ден на будителите. В него няма карнавално маскиране, няма „лакомство или пакост“, няма егоизъм и лична амбиция. Той е празник на всички, които ни показват вярната посока, които поддържат духа ни буден, които ни водят към светлината и ни помагат да преборим апатията, безразличието, инертността.
На 29.10.2019 г. г-жа М. Ангелова и г-жа В. Димитрова поканиха на един „буден урок“ всички, които искат да споделят своето знание или да научат нещо ново. Отзоваха се ученици от 10а,б,в, 11а клас, а с тях и колеги – учители по история, философия и БЕЛ.
Учениците показаха знания за епохата на Българското възраждане и свързаните с нея просветни дейци, общественици, благодетели, радетели за образование. На изпитание бе подложена езиковата и лексикалната им култура с думи от речника на Иван Богоров (един от ревностните защитници на чистотата на езика), на които трябваше да посочат съвременните речникови съответствия. Забавляваха се, решавайки тематична кръстословица.
В непринуден разговор ученици и учители разсъждаваха за будителите и добротворците, за ролята и мястото им в днешно време. Изводът, до който стигнаха, е, че всяка епоха има своите будители. Времето и историята не ги избират случайно, а ги създават тогава, когато имаме нужда от тях.
Денят на народните будители категорично спечели битката срещу Хелоуин, защото е свързан с историческата ни памет, защото ни напомня, че трябва да сме благодарни на всеки, който носи Прометеевия огън, поддържа искрата на духовността и с паисиевски плам отстоява българщината! Будителите са светлото „сърце на Данко“ и заслужават този ден!
Честит празник, уважаеми колеги и скъпи ученици! Вие сте надеждата за оцеляването на националното ни самочувствие и отговорност!
 
НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА УЧИТЕЛИ „ИНОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО“
22 окт 2019

Първият Национален конкурс „ИНОВАТОРИ В ОБРАЗОВАНИЕТО“ се организира от Министерството на образованието и науката и има за цели:

 • Да се стимулират и подкрепят учителите, за които работата е мисия, които са креативни, въодушевяват младите хора за постижения, творят, създават култура за иновации, реализират идеи и са лидери на промяната.
 • Да получат признание и възможност за популяризиране на опита си учители и директори, които са променили чрез своята ежедневна работа, мислене, отношение и ценности, нагласите за учене, постиженията, провокирали са любознателността на своите ученици и са им създали условия за нови житейски и професионални перспективи.

Номинирани за участие в конкурса могат да бъдат работещи в училищата:

 • Учители
 • Учителски екипи
 • Директори
 • Управленски училищни екипи

Номинациите са в три категории:

 • Учители и учителски екипи, които са вдъхновили за постижения учениците в учебната работа, включително чрез промяна на училищната среда.  
 • Учители и учителски екипи, които чрез дейности в извънучебно време и в целодневната организация на учебния ден са създали у учениците знания, умения и нагласи, с които са ги направили по-удовлетворени и по-успешни.
Директори и управленски училищни екипи, които чрез организацията в училищата и управлението са създали условия за промяна в училищния живот и нагласите на учениците за постижения.

Конкурсът се провежда в три етапа: училищен кръг, областен кръг и национален кръг, като предложенията за награждаване на учители и учителски екипи се подават до директора на училището – до 1 ноември 2019 г.

 

 
Годишно национално съвещание на Дирекция „Професионално образование“ на МОН
10 окт 2019
На 3 октомври Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ бе домакин на Годишно национално съвещание на Дирекция „Професионално образование“ на МОН. На тази работна среща присъстваха: Таня Михайлова – заместник министър на МОН, Маргарита Гатева - директор на Дирекция „Професионално образование и обучение“ - МОН, Христина Боева – началник на РУО гр. Хасково, експерти от МОН, експерти от РУО и директори на професионални гимназии и СУ с професионални паралелки от Хасковска област.
Гостите бяха приветствани от мажоретния състав на училището, а директорът на гимназията – госпожа Маргарита Топалова в своето приветствено слово сподели девиза: “Добрият избор е за цял живот!“, на който залагат нашите бъдещи архитекти, инженери, IT специалисти, озеленители и горски, обучавани в Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ и даде висок старт на съвещанието с изпълнението на прекрасната изпълнителка по спортна аеробика Борислава Иванова, ученичка от 9Д клас, носителка на две четвърти места по спортна аеробика в Португалия и Корея и трето място в Токио в шампионския кръг от Световната купа, която получи заслужени аплодисменти.
Преди работната среща гостите се запознаха с обновената база на училището, разходиха се в парковото пространство, където имаше шатри с различни специалности, в които учениците представиха своите професии. Госпожа Таня Михайлова зададе няколко въпроса на учениците от специалност „Строителство и архитектура“, свързани с новите технологии в строителството, с познанията, които придобиват дали ще осъществят мечтите си и дали си спомнят последното състезание, на което са участвали.
Веселин Сакалиев, ученик от 12б каза, че е много доволен от последното състезание „Лятна академия на строителите, провело се миналата година в Габрово и с удоволствие отново ще участва.
Учениците от специалност „Парково строителство и озеленяване“ изненадаха госпожа Таня Михайлова със своя подарък – декоративна люлка. Масата им беше изпълнена с декоративни къщички, различни аранжировки на букети и кошници, топиари с форма на кълбо.
Гостите зададоха въпроси и на учениците от специалност „Недвижими имоти“, свързани с тенденцията за покупко-продажба на недвижимите имоти и останаха приятно изненадани от мотивираните отговори. На тяхната маса можеше да се види табло с имоти за продажба - цени, квадратура и снимки, папка с оферти за недвижими имоти, папки с документи по прехвърлянето на недвижими имоти.
Интересна се оказа и шатрата на учениците от специалност „Горско и ловно стопанство“, където демонстрираха своите умения в стрелбата с пневматична пушка.
След работната среща гостите получиха изработени сувенири от ученици обучаващи се в специалност „Мебелно производство“ като спомен от нашата професионална гимназия.

 
EDWARD – European Day Without A Road Death
27 сеп 2019
На 26.09.2019 г. ПГДС „Цар Иван Асен II“ се включи в отбелязването на Европейския ден без загинали на пътя. Тази година мотото бе „Обичам семейството си! Да го пазим на пътя!“. Идеята на инициативата е всички да помислят, дори само за няколко минути, за рисковете, с които се сблъскват, и на тези, на които могат да изложат останалите участници в движението. Учениците от 10 „в“ клас почетоха жертвите от ПТП и дадоха своето обещание за отговорно поведение на пътното платно. Нулата бе жестът, с който направиха своя обет. Нула загинали на пътя е мечтаната от тях перспектива.
 
Подкрепа за успех
19 сеп 2019
През изминалата 2018-2019 учебна година ПГДС „Цар Иван Асен II“ се включи в  проект „Подкрепа за успех“ по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж“ , по който бенефициент е Министерство на образованието и науката. По този проект бяха създадени три групи ученици от 8-ми и 9-ти клас, които имат различни обучителни затруднения  и за които съществува риск от отпадане  от образователната система. Създаването на две  групи по български език и литература и на една по математика имаше за цел да подкрепи учениците за преодоляване на пропуските в  учебния материал.
 
Отново на училище - пръв звън на училищния звънец
19 сеп 2019
На 16.09.2019 г. с много усмивки, балони и празнично настроение бе открита учебната 2019-2020 г. в ПГДС „Цар Иван Асен II“. Литературно-музикалната програма допринасяше за доброто настроение на всички присъстващи, а хората на гостите от танцов ансамбъл „Хасково“ не позволиха да се забрави традицията, според която българите винаги извиват кръшни хора на своите празници. Директорът на училището - госпожа Маргарита Топалова - приветства ученици, учители, родители и гости, като им пожела здраве и успешна учебна година. Самуела Давидова от 12 „Б“ клас огласи двора на училището с поп инструментал на български фолклорни песни. За празничното настроение допринесоха изявите на мажоретния състав към ПГДС „Цар Иван Асен II“ и танцът на Марин от 9 „В“ и неговата партньорка Диляна от танцов клуб „Гранд“.
Успешна и ползотворна учебна година!
 
Откриване на учебната година
09 сеп 2019
Ръководството на ПГДС „Цар Иван Асен II” Ви уведомява, че тържественото откриване на учебната 2019/2020 г. е на 16.09.2019 г. от 9:30 часа.
Желаем на всички ученици здраве и успешна учебна година!
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 81 - 90 от 521
 
ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" - град Хасково
© 2014 Haskovo.info & stdask