„Царската гимназия празнува“ – това е мотото, под което преминаха дните на патрона ни. Заложихме на амбициозна програма, наситена с прояви със състезателен характер. Началото постави г-жа Висарионова с урок по родолюбие, на който присъстваха ученици от 9а и 9д клас. Във вторник гимназистите подредиха изложба със свои рисунки за Иван Асен II. Г-жа Борисова организира състезание „Стани богат … на знания“. Учениците играха в реално време в платформата Kahoot и отговаряха на въпроси с образователно-познавателен и развлекателен характер. Забавлявайки се, те показаха сериозни познания за историята на гимназията, за живота и политическите успехи на цар Иван Асен II. В четвъртък във фоайето на гимназията бе поставено родословно дърво на Иван Асен II, изработено в часовете по практика от учениците в специалност Мебелно производство. На голямото междучасие в петък ученици и учители бяха предизвикани на флашмоб с танци и народни хора. Всички осмокласници имаха час, посветен на патрона, организиран от г-жа В. Димитрова, а 8г клас с класния си г-н М. Гегов проведоха часа си в Регионалния исторически музей. През цялата седмица имаше състезания по волейбол, тенис на маса, бадминтон и футбол. Победителите получиха награди и грамоти.
Финалът на празничната седмица беше на 21 март, когато ПГДС „Цар Иван Асен II“ чества своя патронен празник със стилно тържество. В присъствието на г-н Ст. Дечев – кмет на гр. Хасково, Д. Станчева – старши експерт професионално образование в РУО-Хасково, М. Михайлов – директор на ТП на ДГС – Хасково, Ан. Вальова – представител на Камарата на строителите и Д. Иванов – председател на Обществения съвет в ПГДС бе открита и обновената училищна библиотека. Тя е дело на общите усилия на учителския екип и на учениците от спец. Мебелно производство, които проектираха и изработиха мебелите, а Веселин Николов и Мерт Миленов от 11а клас започват кампания за попълване и обогатяване на библиотечния фонд.
В поздрава си към цялата училищна общност г-жа Маргарита Топалова, директор на гимназията, пожела да бъдем дръзки и смели в очакванията си и упорити в начинанията си; да пренесем в делата си силата на духа на един велик цар – Иван Асен II, неговата хуманност, честност и любов към България!