“Нека Денят на св. Йоан Рилски да се превърне в Ден на народните будители, в празник на големите българи, за да събуди у младите здрав смисъл за съществуването и интерес към дейците на миналото ни.” – Стоян Омарчевски, Министър на народното просвещение

На този ден всички българи отдаваме почит на създателите и пазителите на българската духовност. Тяхната нравствена мяра е положена високо, тяхната саможертва и отдаденост на делото са впечатляващи.  Будителите са мисионерите на културата, морала и свободата. Със силата на знанието, на ума и словото те изграждат несломима духовна мощ, която ни създава като нация и ни прави хората, които сме днес.

Скъпи ученици, единственото време, когато вашата работа е да учите, е това, когато сте в училище. От работата на учителите зависи вашето бъдеще. Вашите учители са посветени в изкуството на словото, благодарение на него вие познавате магията на знанието. Благодарете им за обичта и знанията, с които ви даряват!

Уважаеми колеги, Вие сте днешните будители. Бъдете като предходниците ни: с талант, с доблест, с мъдрост и отдаденост да заслужите ученическата любов и уважение, които нямат цена! Придържайте се към прозрението на Платон:  „Ученикът не е съд, който трябва да бъде запълнен, а факел, който трябва да бъде запален”. Учете младите хора да мечтаят, поощрявайте ги да показват на света уменията, таланта и достойнствата си!

Честит празник, колеги будители! Поклон пред търпението, упоритостта и всеотдайността Ви!

Маргарита Топалова
Директор на ПГДС „Цар Иван Асен II“
гр. Хасково