ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково има утвърдени позиции за участие в национални форуми, на които винаги има класирани възпитаници на училището. И тази година затвърдихме позицията си на водеща професионална гимназия в региона. Анелия Петрова Петрова от 11 б клас, специалност Строителство и архитектура, взе участие във финалния кръг на Националното състезание „Най-добър млад строител“, провело се на 10 и 11 май 2021 г. в Сливен. Негов домакин за първи път е Професионалната гимназия по строителство и геодезия „Арх. Георги Козаров“. В надпреварата се включиха 70 ученици от строителни гимназии в страната. Състезаваха се 38 отбора от 16 града в дисциплините облицовки и настилки, зидария, сухо строителство, бояджийски дейности и геодезия.
Анелия демонстрира отлична теоретичната подготовка, завидни практическите умения и компетентностите и заслужено се класира на второ място в категорията „Шпакловки, мазилки и бояджийски работи“. С отличното си представяне единадесетокласничката доказа, че човек може да постигне всичко, стига да повярва в него. Момичето без страх приема предизвикателствата на една утвърдена „мъжка“ професия и гледа на нея като на изкуство, чрез което да изрази себе си. Освен с професионални знания и умения, Анелия изненадва и с разбирането си, че строителите и архитектите трябва да мечтаят, трябва да търсят своите Атлантиди, да бъдат изследователи и авантюристи.
Пожелаваме на Анелия Петрова да съхрани любовта към професията, дързостта да мечтае, смелостта да приема нови предизвикателства и да ги преодолява, белязани с успех.