„Само онзи, който е свободен, може да се нарече човек в пълния смисъл на думата, а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят“. – Христо Ботев
Времето е скъперник и бележи с безсмъртие само изключителните подвизи на онези, които полагат в пантеона на Отечеството саможертвата си. Ботев е един от тях! Символ на борбеност и свободолюбие!
Ученици от 8г и 11д клас от ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково отбелязаха днес 174 години от рождението на големия поет и революционер Христо Ботев и поднесоха цветя на паметника в двора на гимназията. Марин Гегов и Венера Димитрова, учители по история, ги запознаха с любопитни факти за живота на гения на национално-освободителното движение. В емоционален разговор учениците определиха Ботев като титан на духа, поет и бунтовник, ревностен пазител на националните идеи, хъш, за когото и бъдещето се оказва тясно. Тяхната оценка категорично показва, че личността на Христо Ботев владее умовете и сърцата им и казват, че Ботев им е потребен, за да им напомня за смисъла на бунта и саможертвата, така „както окото е потребно за светлината, ухото за звука, а разумът за разбирането и на най-простите истини“.