Начало arrow Новини arrow Хелоуин или Ден на народните будители?
Навигация
Начало
Новини
Специалности
План - прием
Постижения
Преподаватели
Проекти
Еразъм+
Училище на бъдещето
Спорт
Електронен дневник
Други документи
Образци на документи
ДЗИ 2020
Държавни изпити по професията
Профил на купувача
Обществен съвет
Училищно настоятелство
Свободни места
Самостоятелно
Работилница
Предоставяни услуги
Самооценка на качеството на ПОО
Контакти
Адрес: 6300 Хасково
ул. "Пловдивска" № 37
Директор:
038 / 665134
Зам. директори:
038 / 661013
038 / 622047
Канцелария:
тел./факс: 038 / 663897
Счетоводство:
038 / 663867
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 
Хелоуин или Ден на народните будители?
30 окт 2019
1-ви ноември! Ден като всички останали в календара. И не съвсем … За учениците – есенна ваканция, за Западния свят – Вси светии и Хелоуин, за работещите в сферата на образованието, за хората на перото и за обществениците – Ден на будителите. В него няма карнавално маскиране, няма „лакомство или пакост“, няма егоизъм и лична амбиция. Той е празник на всички, които ни показват вярната посока, които поддържат духа ни буден, които ни водят към светлината и ни помагат да преборим апатията, безразличието, инертността.
На 29.10.2019 г. г-жа М. Ангелова и г-жа В. Димитрова поканиха на един „буден урок“ всички, които искат да споделят своето знание или да научат нещо ново. Отзоваха се ученици от 10а,б,в, 11а клас, а с тях и колеги – учители по история, философия и БЕЛ.
Учениците показаха знания за епохата на Българското възраждане и свързаните с нея просветни дейци, общественици, благодетели, радетели за образование. На изпитание бе подложена езиковата и лексикалната им култура с думи от речника на Иван Богоров (един от ревностните защитници на чистотата на езика), на които трябваше да посочат съвременните речникови съответствия. Забавляваха се, решавайки тематична кръстословица.
В непринуден разговор ученици и учители разсъждаваха за будителите и добротворците, за ролята и мястото им в днешно време. Изводът, до който стигнаха, е, че всяка епоха има своите будители. Времето и историята не ги избират случайно, а ги създават тогава, когато имаме нужда от тях.
Денят на народните будители категорично спечели битката срещу Хелоуин, защото е свързан с историческата ни памет, защото ни напомня, че трябва да сме благодарни на всеки, който носи Прометеевия огън, поддържа искрата на духовността и с паисиевски плам отстоява българщината! Будителите са светлото „сърце на Данко“ и заслужават този ден!
Честит празник, уважаеми колеги и скъпи ученици! Вие сте надеждата за оцеляването на националното ни самочувствие и отговорност!
     
   
 
< Предишна   Следваща >
 
ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" - град Хасково
© 2014 Haskovo.info & stdask