Начало
Навигация
Начало
Новини
Специалности
План - прием
Постижения
Преподаватели
Проекти
Училище на бъдещето
Спорт
Други документи
ДЗИ 2018
Държавни изпити по професията
Профил на купувача
Обществен съвет
Училищно настоятелство
Свободни места
Самостоятелно
Работилница
Самооценка на качеството на ПОО
Контакти
Адрес: 6300 Хасково
ул. "Пловдивска" № 37
Директор:
038 / 665134
Зам. директори:
038 / 661013
038 / 622047
Канцелария:
тел./факс: 038 / 663897
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 

Историята на ПГДС

години, хора, събития

Ще разкажем с думи прости
на тях – на бъдещите хора,
как първи сме хвърлили моста
на училището ни светло и просторно!

 

Годината е 1968! С разрешение на Министерството на Народната просвета и Министерството на Горите и горската промишленост училището е открито като ПТУ по дървообработване. Искрата на знанието е запалена от първите осем учителя и директорът – инж. Г. Гергинов. Учебната 1968-69 г. започва в сградата на Строителното училище с прием от три паралелки и 101 ученика.

През месец декември 1968 г. е извършена първата промяна – назначен е нов директор – г-н Е. Гелев и заместник директор – г-н Г. Христов.

Учебната 1969-70 г. започва при нови условия – училището вече разполага с учебни работилници – обзаведени и оборудвани с необходимите машини и инстументи.

През следващите години усилията са насочени към подобряване на материално-техническата база, за провеждане на нормален учебен процес.

1972-73 учебна година с 11 души учителски състав и 115 ученици в 5 паралелки. През тази учебна година се извършва подготовка за прерастване на училището в СПТУ.

Първата учебна година, в която е извършен прием на ученици в СПТУ е 1973-74 г.

Приети са три паралелки с 84 ученици. Учителският състав вече е 17 членен и се ръководи от г-н Гелев /директор/ и г-н В. Георгиев /зам. директор/.

С промяна започва учебната 1974-75г. – г-н В. Георгиев от зам. директор е назначен за директор, а неговото място е заето от досегашният директор – Е. Гелев. На 2.ХІ.1974 г. се провежда заседание на ПС, на което има представители на МНП и се приема програмата за усъвършенстване и подобряване на учебно-възпитателната работа.

Новата 1976-77 учебна година започва с 20 членен учителски състав, на чийто грижи са поверени 246 ученика, разпределени в 9 паралелки от  І - ІІІ курс.

Учебната 1977-78 г. е не по–малко вълнуваща! Клубът на ТНТМ с ръководител г-н Тончев участва в ІХ национален преглед на ТНТМ с комплект за програмирано обучение. Списание “Млад коструктор” обещава изявата на нашите ученици. През пролетта на 1977 г. идва група кинематографици, които в продължение на месец снимат филм под наслов “Да се учим, да работим!”.

Стремеж към развитие бележи и следващата учебна година – 1978-79- приет е първият випуск със специалност Горско стопанство. Учениците вече са 286 в 10 паралелки!

Броят на учениците расте и през 1979-80 г. вече е 308, а учителския състав е от 27 члена. Учебната практика се води в работилниците до Математическа гимназия, а теорията в ИТ. Това създава трудности, но “възрожденският плам” на ученици и учители е по-силен!

Нови придобивки има през учебната 1982-83 г. – в сградата на СПТУ по индустриализирано строителство “К. Фичето” вече има 5 класни стаи! Получаваме и един етаж от общежитието, където са настанени 40 ученици.
1983-84 г. идва с нови промени - на мястото на зам. директора Е. Гелев е назначена г-жа инж. П. Георгиева. Паралелките са 10 и за първи път в училището е разкрит УПК.

Учебните години следват неумолимия си ход! 1984-85 г. носи нови промени в ръководството – като директор г-н В. Георгиев е сменен от г-н Ал. Батимов, който и до днес вещо управлява гимназията. През тази учебна година е прекратен приемът по специалността Горско стопанство.

Със смяна на ръководството започва и учебната 1985-86 г. На мястото на помощник директора г-жа П. Георгиева е назначен инж. Д. Кръстев. Г-жа Георгиева продължава работа като учител в училище. СПТУ “К. Фичето” Хасково е закрит и учебният корпус е предоставен на СПТУ по дървообработване. Ръководството влиза в спорове с различни инстанции и полага усилия да се сдобие най-сетне със собствена база.

Усилията ще бъдат възнаградени през 1987-88 учебна година. През месец май 1987 г. ОНС – Хасково взема решение СПТУ по дървообработване “Н. Терзиев” Хасково да бъде преместено в старата сграда на ОУ “И. Рилски”. За първи път имаме осигурени места в ОУ”Вл. Башев”-Хасково за 40 ученици.През месец април 1988 г-жа М. Иванова е назначена за пом. директор по УВД. От месец юни 1988 датира и шефството ни със сродно училище в град Тетевен.

Приемът на ученици за І курс е увеличен с още 1 паралелка специалност "Мебелно производство" през учебната 1988-89 г. На 6.ХІ.88 г. посрещаме колеги от гимназия с изучаване на испански език “П. С. Козланюка” – град Лвов, Русия. Целта на посещението е договор за обмяна на опит.

По настояване на училищното ръководство със съдействието на общината и съответните министерства за учебната 1989-90 г. към училището са одобрени нови специалности Професия "Оператор на корпусна и решетъчна мебел"  с 2 специалности "Оператор в мебелното производство" и "Оператор в производство на врати и прозорци" и строителна специалност  Професия "Строител на външно и вътрешно  оформяне на сгради"  с 3 специалности  "Строителен бояджия и изпълнител на  декоративни покрития", "Зидаро кофражист" и "Строител на мозайки, настилки и облицовки".

Приемът за І курс за учебната 1990-91 г. е 7 паралелки! По настояване на училищното ръководство и с разрешение на Министерството на просветата и това на горите се извършва прием на ученици със срок на обучение 4 години – техникум със специалност "Мебелното производство". 

роят на учениците за новата 1992-93 учебна година вече е 428, разпределени в 19 паралелки! “Растем, но не стареем!”! Иначе как ще сме най-голямата професионална гимназия в града днес?! На 1.ХІ.92 г. г-жа А. Джурова е назначена за пом. директор.

Годината вече е 1993-94. На заседание на ПС от 28.ІХ.93 г. е взето решение да се осъществи преименуване на училището от СПТУ по дървообработване и строителство в ТЕХНИКУМ по дървообработване и строителство! Открита е нова специалност "Строителство и архитектура".

През 1994-95 г. за първи път е направен прием по специалността "Тапицерство", а паралелките вече са 20! Новите специалности и многото паралелки вече налагат създаването на допълнителни работилници по практика – дървообработване. Учителите – специалисти по практика – дървообработване са изправени пред поредното изпитание!

Промените съпътстват 1995-96 учебна година. Г-жа А. Джурова от пом. директор на АСД става пом. директор на УВД, а няколко месеца по-късно е освободена от заеманата длъжност, поради преместване в Об. НС отдел архитектура.

Инж. Р. Иванова е назначена за пом. директор по производствената дейност, а инж. Антонина Делчева за пом. директор УВД. На заседание на ПС е подновено предложението за преобразуване на училището от СПТУ в Техникум по дървообработване и строителство.

15 септември на учебната 1996 – 1997 г започва с 22 паралелки и 460 ученици! Най – после очакванията на ръководствто, учители и ученици са оправдани! Със заповед № РП 14 – 30 от 2 април 1996 г / от министър Илчо Димитров/ на основание чл. 10, ал. 3 ЗНП и чл 12, ал. 1 от правилника за прилагането му СПТУ по дървообработване и строителство Хасково е преобразуван в Техникум по дървообработване и строителство.

1997-1998 г. – 1 септември идва с нови промени – като пом. директор по производстеното обучение е назначен инж. Ст. Стойчев. Г-жа Иванова продължава трудовата си дейност в гр.София. Поставя началото на една традиция, съхранена и до днес в училището ни за Коледа и Великден наши ученици посещават дом “Надежда” и радват малчуганите с подаръци и лакомства.

На ниво са и спортните отбори към училището и под ръководството на г-жа М. Атанасова и г-н Бончев вземат активно участие в градските първенства.

Новата 1998–99 учебна година посрещаме в нов дом! Това е сградата на бившето СПТУ по сградостроителство. Ръководството и целия училищен състав даде всичко от себе си за ремонт и обзавеждане на новата сграда.

Учебната 1999-2000 г. започва с 39 преподаватели, 18 паралелки и 405 ученика. За първи път в училището има прием след завършен VІІ клас с изпит по математика със спец. "Строителство и архитектура" и усилено изучаване на немски език.През учебната 2000–01 г усилено се работи за утвърждаване на училището като модерно учебно заведение в града, което да осигури качествено конкурентноспособно професионално образование. Промени има в ръководния състав – на мястото на инж. Антонина Делчева, като пом. директор по УВД е назначен инж. Ж. Чонков. Г-жа Делчева продължи трудовата си дейност в Техникум по строителство "П. Пенев" гр.Димитровград. Училището кандидатства с проекти в няколко международни програми по линия на ЕС  - програма “Фар” и “Леонардо Давинчи”. Техникумът е регистриран към Националната служба по заетостта за извършване на квалификационно обучание по професии изучавани в училище.

2001–02 учебна година започва с 22 паралелки, от които две нови – "Горско и ловно стопанство" и "Вътрешна архитектура" с усилено обучение по немски език след VІІ клас. Освен като модерно и съвременнно учебно заведение техникумът се преобразува в професионална гимназия и като център за професионлна квалификация в Хасковски, Кърджалийски и Пловдивски регион.

Спечелен е проект по програма ФАР за оборудване на кабинети и работилници .

Учителски екипи печелят няколко проекта!

- “Адаптация към пазара на труда чрез професионална подготовка”
- Българо – Швейцарски проект
- Спечелени за 3 програми по ФАР съвместно с Харманли, Тополовград и КТ “Рекординг”
- Организирани са курсове по Горско и ловно стопанство.
- През настоящата учебна година е сключен договор за сътрудничество със средно училище от гр. Йениджи – Турция.
- Успех отбелязват и спортните ни отбори по бадминтон, хандбал волейбол и футбол и се класират на призови места.
- Новата учебна година 2002–03 започва с нова специалност "Парково строителство и озеленяване".  Г-жа  инж. М. Венкова е назначена за пом. директор по производствената дейност, а г-н Стойчев продължава в работа в училище като учител. Сформирани са 25 паралелки.
Реализирани са проекти на стойност 500000 евро:
-  “Проект без граници”
-  “Красива България”
- Мобилен учебен център към Българо – Швейцарски проект.
- Наши ученици участват в “Деня на Европейската пролет” – 2003 година и са поздравени лично от г-н Романо Проди.

 

 Учебен корпус - учебна сграда

 

ПредиСега
СградаСграда
СградаСграда
СградаСграда

Учебен корпус - общежитие

ПредиСега
ОбщежитиеОбщежитие
ОбщежитиеОбщежитие
ОбщежитиеОбщежитие

От тук може да се изтегли презентация по темата (117 MB).

Отремонтираха се основната учебна сграда, общежитието, работилниците, създадени са компютърни кабинети, библиотека, кабинети по Лов и растениевъдство, Строителство и архитектура, физкултурен салон, игрища за тенис на корт и бадминтон, фитнес зала, скуош зала и тенис зала. Реализира се дендрологичен проект за залесяване на двора на училището и оформяне на Библейска градина.

Ръководството на гимназията сключи договори за сътрудничество с Лесотехническия и Строителния университети от град София с цел да ползва Големите възможности на висшите Учреждения като материална база, преподаватели, практики и стажове.

Реализира се обмен на ученически групи със сходни училища от Норвегия и Република Турция.

Като награда за усилията на Ръководството на училището са постигнатите 32 паралелки с 760 ученици!

Големи са спортните заслуги на възпитаника на гимназията Юлиян Христов, станал вицешампион на финалите на ученическите игри  през 2002-2003 г.

С 29 паралелки започва учебната 2003-04 г., а г-жа М. Янева е назначена за помощник директор по учебната част.Г-н Чонков продължи трудовата си дейност във ВиК гр. Хасково. За първи път имаме ученици в 13 клас и е открита новата специалност "Програмист" с прием след 7 клас и срок на обучение 6 години. Училището непрекъснато се разширява и обогатява.

Наред с обзавеждането и ремонта на учебните сгради и работилниците е залесен дворът на училището. Учениците от “Горско и ловно стопанство” и “Парково строителство” под ръководството на г-н В. Златинов и г-жа Ч. Петрова работят по един мащабен проект – изграждане на дендрариум с около 350 вида дървесно-храстови растения. През учебната година е сключено шефство с училище по парково строителство в град Йененслад, Норвегия. Договори за сътрудничество са сключени и с Лесотехническия университет и с геодезическия факултет – УАСТ – София.

Не спират и спортните изяви – Юлиян Хрестов е абсолютен Балкански и Републикански шампион по бадминтон.

За първи път през настоящата учебна година е организирана ученическа кампания “Джуниър Конструкшънс”. Учениците и г-жа М. Милчева положиха много усилия и резултатът беше ІІ-ро място на Републиканското състезание, проведено в хотел “Шератон” в София.

През учебната 2004-05 г. училището ни отваря врати за 32 паралелки с 770 ученици. Вече имаме и обособени 3 етажа в сградата на общежитието с кабинети по професионални направления. Обзаведени са 2 нови компютърни кабинета с помощта на събрани средства от дарения на родители. Вече има  4 компютърни кабинета.Училището продължава да участва по проекти : Трансгранично сътрудничество между България и Турция, програма ФАР, Енергиен проект Козлодуй.

За първи път ученици от 11 клас спец. Парково строителство и озеленяване проведоха учебна практика в периода 1.04-30.05.2005г. в училището по Паркостроителство в Йененстад, Норвегия.

П. Петров -9 а клас печели І място в математическото състезание “Кенгуру” в Хасково.

Ученици от 8 клас заеха ІV, V, VІ място в математическия конкурс “Иван Салабашев” в Ст. Загора.

Ученици от 9 а клас участваха със собствени проекти в областния кръг на олимпиадата по ИТ. Проектът на Е. Йорданова “Електронен училищен дневник” бе допуснат за участие в националния кръг. Ал. Саликиряки направи проект за сайта на ПГДС.

За втора поредна година бе проведен празник на училището и ден на художествената самодейност, където талантите имаха поле за изява.

Не липсват и спортни успехи:

-ІV място на Световно първенство по бадминтон в Люксембург
-ІІІ място в Общинско първенство по тенис на маса
-ІІ място в Областно първенство по бейзбол
-І място в Областно първенство по плуване

През учебната 2005-06 г. учебния процес започна с 730 ученика, сформиране в 32 паралелки. Г-жа Н. Дялкова е назначена за пом. директор по УВД, а г-жа Янева продължи трудовата си дейност в  ПГХТ гр. Пловдив като пом. директор по УВД. За първи път имаме паралелка 13 клас спец. "Горско и ловно стопанство". Продължи подобряването на материално техническата база. Оформени са 3 етажа с кабинети и хранилища по различните специалности се обогатиха с витрини и нагледна информация за учебния процес. Отремонтирани бяха двата етажа на общежитието, със стаи да двама ученика със собствен санитарен възел и алуминиева дограма. Продължи работата по проекта за изграждане на Библейска градина. Внесени са около 30 вида растения в училищния дендрариум. Обогатена е сбирка от препарирани птици и животни с 25 вида. Продължава традицията, ученици от 11 е клас спец."Парково строителство и озеленяване" да бъдат на практика в Норвегия - 6 ученика , а останалите да бъдат на практика в ОП "Еко прогрес" - Хасково. В направление "Строителство и архитектура" продължава обзавеждането на представетелния кът с два макета "Българска възрожденска архитектура.

Гимназията спечели проект за транс-гранично сътрудничество по програма ФАР с Професионална индустриална и техническа гимназия и Младежки спортен център гр. Къркларели, Република Турция Дейностите по проекта включват сътрудничества в областта на културата, спорта и професионалната реализация.Започна работа и бе сформирана татцова и фолклорна група, група по информатика и отбори по 6 вида спорт.При разменените гостувания, обзаведохме и открихме етнографска изложба. На празника на училището през месец април се изнесе смесен концерт с участието на ученици от Република Турция.

През цялата година се организираха екскурзии с познавателна и туристическа цел до Перперикон, Мезек, Шипка, Бузлуджа и Казанлък, с. Татул - светилището на Орфей,  Златоград  и туристически хижи.

Наши ученици участваха в олимпиади, състезания и конкурси: 

     - 8 клас  - по английски език    - външно оценяване;

     - олимпиада по български език и литература - 19 ученика;

     - конкурс за есе и стихотворение на тема "Моя страна, моя България" - отличиха се ученици от 11а, 12 а и 12е клас ; 

     - математическо състезание "Кенгуру"  - отличиха се ученици от 8 а   и  9 а   клас  заеха V и VІ място;

     - състезание на младите програмисти от  9 а клас  с ученици от ПМГ - Хасково - нашите ученици заеха І и ІІ място;

Новата 2006-07 учебна година започва с 70 членен учителски състав, 32 паралелки и 761 ученици. За първи път имаме паралелка 13 клас спец. "Парково строителство и озеленяване". Откриха се два нови кабинета по Горско и ловно стопанство, обогати се  сбирка с 25 препарирани птици и животни и общият и брой е 50. Внесени са около 60 вида растения в училищния дендрариум и общият им брой е 180. На 6 февруари врати отвори новото общетитие на откриването присъства  г-жа  Диана Атанасова - представител на Министерството на земеделието и горите, присъстваха гости от Община Хасково, РИО на МОН, училищното настоятелство и др . Тържествената церемония премина под съпровода на изпълнения на хор "Орфей". След откриването последва коктейл за гостите.

Сградата разполага с 72 легла в 36 стаи и 4 ВИП апартамента. Всички помещения разполагат със санитарен възел. Ремонтът е направен по европейските стандарти, похвалиха се от ръководството на училището.  Първите ученици ще бъдат настанени на 12 февруари. Те са класирани по успех и до края на тази учебна година няма да плащат наем, а само изразходваните консумативи. Луксозните апартаменти се състоят от хол, спалня, кухня и баня и са предвидени за гостите на гимназията.

Проектът за ремонт на училищното общежитие е на стойност 240 000 лева.

Новата 2007-08 учебна година започва с  32 паралелки и 745 ученици. Училището спечели проект  по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", наименованието на проекта е "Горди българи, достойни европейци". Г-жа М. Андонова е назначена за пом. директор по УВД, а г-жа Дялкова продължи трудовата си дейност като старши експерт по Български език и литература в РИО гр. Хасково.Откри се училищен музей, които представлява историята на училището от неговото създаване до днес, като са включени значими събития и факти от живота на гимназията, постижения, награди от състезания, олимпиади и конкурси на учители и ученици. На 19 юни училището ни се именува "ЦАР ИВАН АСЕН ІІ", кръстница стана г-жа Райна Йовчева - Областен управител на Област Хасково.

Новата 2008-09 учебна година започва с  30 паралелки и 779 ученици.За първи път имаме паралелка след 7клас спец. "Строителство и архитектура" с интензивно изучаване на английски език.

През годините ние, учителите и учениците от ПГДС – Хасково сме разбрали,че учението, трудът и дръзновението вървят ръка за ръка. Само така сме постигнали големите успехи, а достигайки до един връх, вече сме отправили поглед към другия!

Напред и нагоре! – това е посоката, в която вървим!

С цел опознаване  на местата, свързани с българската история и повишаване на знанията на учениците за тези забележителности се създаде Секция по туризъм и ориентиране. Осъществиха се няколко похода и екскурзии.

Октомври.2005 г.

Извора на Белоногата

Връх Шейновец

 Извора на Белоногатав. Шейновец

Ноември 2005 г.

гр. Златоград

Пред паметника на Дельо войвода

 ЗлатоградДельо войвода

Септември 2005 г.

Перперикон

Светилището в с. Татул

 Перпериконс. Татул

Видни и обществени личности, гостували в ПГДС - гр. Хасково

 

 2001 г.
 Евгени Чачев
Министър на  строителството и регионалното развитие
 Евгени ЧачевЕвгени Чачев

 

21.10.2002 г.

 

Посещение на депутатите от Хасковския избирателен район
г-жа Милена Костова, г-н Димчо Димчев, г-н Мустафа Зинал

 Милена КостоваМилена Костова

 

2002 г.

 

Владимир Атанасов
Министър на образованието и науката

 Владимир АтанасовВладимир Атанасов

 

2003 г.

 

Валентин Церовски
Министър на регионалното развитие и благоустройството

 Валентин ЦеровскиВалентин Церовски

 

02.2004 г.

 

г-н Харолд Петерсън
Председател на борда на директорите на училището по паркостроителство
в гр. Йененстад - Норвегия

 

01.06.2005 г.

 

Бойко Боев
Заместник министър в МЗГ

 

Доц. Веселин Близнаков
Председател на комисията по енергетиката
в 39 Народно Събрание

 Бойко БоевВеселин Близнаков

 

06.06.2005 г.

 

Костадин Паскалев
Съветник на президента на Р България

 Костадин ПаскалевКостадин Паскалев

 

27.10.2005 г.

 

Посeщение по случай 850 години от победата на цар Калоян
над "непобедимите" кръстоносци (14 април 1205 г.) при Одрин

 Одринската крепост Църквата "Св. Георги"
 Одринската крепостЦърквата Св. Георги
 
Посeщение на "непревземаемата" Одринска крепост от Българската армия (13 март 1913 г.)
Пред паметника на победения от Българската армия паша

 

 

20.02.2006 г.

 

Посещение в Турция

 
 Младежки спортен център
гр.Киркларели
Среща с директора на
ПТИГ гр.Киркларели
 КиркларелиКиркларели
 
 
ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" - град Хасково
© 2014 Haskovo.info & stdask