Начало arrow Новини
Навигация
Начало
Новини
Специалности
План - прием
Постижения
Преподаватели
Проекти
Еразъм+
Училище на бъдещето
Спорт
Електронен дневник
Други документи
Образци на документи
ДЗИ 2020
Държавни изпити по професията
Профил на купувача
Обществен съвет
Училищно настоятелство
Свободни места
Самостоятелно
Работилница
Предоставяни услуги
Самооценка на качеството на ПОО
Контакти
Адрес: 6300 Хасково
ул. "Пловдивска" № 37
Директор:
038 / 665134
Зам. директори:
038 / 661013
038 / 622047
Канцелария:
тел./факс: 038 / 663897
Счетоводство:
038 / 663867
e-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва Javascript поддръжка за да го видите
 
Новини
Национална седмица на четенето в ПГДС „Цар Иван Асен II“
16 дек 2019
Тази година Националната седмица на четенето се проведе от 9 до 13 декември. Всички планирани и реализирани инициативи в ПГДС „Цар Иван Асен II“ целяха да се постави в центъра на вниманието четящият човек, да се разшири кръгозора от четящи и знаещи и в същото време да се отворят нови врати и хоризонти на познанието към онези, които все още не са изкушени от магията на четенето и не са опознали интелектуалното и духовно богатство на книгата, чрез която се изгражда личността.
Дните от седмицата в ПГДС „Цар Иван Асен II“ бяха наситени с емоционални и вълнуващи инициативи и преживявания.

Понеделник, 9 декември
Учениците от 10А клас в час по български език и литература с г-жа Петрова под мотото: „Сподели ми книга, сподели ми знание“ разменяха любими книги. Това предизвика много интерес и вълнуващи емоции сред участниците.

Вторник, 10 декември
Учениците от 10В клас заедно с г-жа Петрова гостуваха на малките приятели от ОДЗ „Осми март“. Те им подариха книжка с приказки. Основната цел на тази инициатива е да стимулира интереса към книгите още в най-ранна детска възраст. Малките възпитаници с интерес слушаха четените приказки, зададените им гатанки от по-големите каки и батковци, а в знак на благодарност им изпяха коледни песнички.
Благодарим на ОДЗ „Осми март“ за приятните емоции!

Сряда, 11 декември
Учениците от 9Б клас с г-жа Атанасова посетиха Регионалната библиотека „Христо Смирненски“. Основната цел на инициативата е да стимулира деветокласниците да опознаят света на книгите и да развият умения, въображение и мотивация за учене.
В презентация бе представена историята, структурата, дейността и услугите ,които предлага библиотеката на читателите.
Деветокласниците останаха впечатлени от броя на библиотечния фонд, който с годините постепенно е нараствал, за да достигне до 410 000 тома. Разгледаха издадените книги на Регионалната библиотека свързани с Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“ и Музикалните дни „Проф. Недялка Симеонова“, провеждани ежегодно в Хасково, както и библиографията на Цветан Проданов, виден хасковски представител. На всеки ученик бе подарена тениска с QR код, което предизвика интереса за съдържащото послание.
Учениците се разходиха виртуално и реално в библиотеката, разбраха как да потърсят литературата, която ги интересува, с интерес разгледаха богатия библиотечен фонд, някои взеха и читателски карти.
Разделихме се с обещание за нови срещи!
Благодарим на Регионална библиотека „Христо Смирненски“ за вълнуващото преживяване!

Четвъртък, 12 декември
В час по български език и литература учениците от 9А клас с г-жа Атанасова проведоха дискусия на тема „Обичам да чета, защото ...“
Учениците изказаха различни мнения. Обичам да чета, защото:
„Изпитвам потребност от срещи с други хора, живели в друга епоха, но с моите проблеми“
„Разтоварваме и по-лесно се справям в училище“
„Научавам нещо ново, но си и припомням забравени неща“
„За да променя своята гледна точка“
„Така се чувствам по-щастлив“
Бяха зададени редица въпроси, дискутираше се защо някои хора не могат да усетят удоволствието от литературата, защо дори не виждат смисъл в четенето, но се стигна до извод, че те могат да тренират и да променят своите навици. Ползата от четенето освен, че носи духовно и интелектуално богатство, но ни прави и по-добри. Всичко това мотивира учениците да се включат с още по-голямо желание към литературното четене.

Петък, 3 декември
Националната седмица на четенето завърши със съвместната инициатива на учениците от 10А клас с деца в неравностойно положение в ЦСОП „Д-р Петър Берон“. С г-жа Петрова проведоха уъркшоп под надслов „Прочети ми приказка“. Те подариха книжка с приказки на любопитните и изненадани малчугани, и всички се по
топиха в магията на Коледа. Някои от десетокласниците им прочетоха вълшебни коледни приказки, а други им разказаха интересни истории за коледната нощ и чудесата, които се случват на този светъл празник.
Благодарим на ЦСОП „Д-р Петър Берон“ за незабравимите преживявания!

Инициативите свързани с Националната седмица на четенето приключиха, но не и нашето желание да четем, защото книгата - това е най-добрият ни приятел в света на знанието, вселената и културата. Тя е източник на ценна информация, тя е тази, която ни помага в процеса на нашето умствено, духовно и културно израстване, тя е най-добрият интелигентен събеседник.
Книгата е ценност, която трябва да се пази и уважава, благодарение на нея ставаме по-добри и по-човечни.
„Добрата книга няма край“, Р. Д. Къминг.
 
Открит урок със специалност Системно програмиране
14 дек 2019
На днешния петък 13-ти ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково отвори врати и посрещна учители от професионалните гимназии в Симеоновград и Харманли, от ФСГ „Ал. Буров“ и ПГ по механоелектротехника „Стойчо и Кица Марчеви“ – Хасково. Инж. Станимир Даскалов представи урок на тема Монитори с течни кристали в час по Периферни устройства в 12а клас, специалност Системно програмиране. На открития урок присъства и г-жа Дарина Станчева, Старши експерт професионално образование в РУО – Хасково.
Всички прекарваме ужасно много време пред компютърния монитор. Независимо дали става въпрос за гейминг, уроци или работа, ние сме подложени на ефекта от това, което мнозина считат за най-важния компонент в една компютърна система - монитора. Един добър дисплей може да направи използването на компютъра удоволствие. Съответно, ако сме принудени да се взираме ежедневно в 15-инчов CRT монитор на 60 Hz, тогава животът ни ще се превърне в малък ад.
Темата на урока е актуална и любопитна и за ученици, и за учители специалисти, и за непрофесионалисти. Компютърните монитори са широко разпространени, но малцина разбират принципа им на работа. Г-н Даскалов успя по непринуден, естествен, достъпен и забавен начин да покаже какво представляват и как работят мониторите с течни кристали.
Урокът предизвика интерес с използваните нови методи и технологии в часа, а учениците научиха любопитна информация за историята на LCD мониторите. За всички бе изненада да разберат, че през 1888 г., Фридрих Райницер открил течно–кристалната природа на холестерол, извлечен от моркови, а през 1973 г. Sharp пускат първите комерсиaлно произведени екрани с течни кристали за калкулатор.
На мултимедия г-н Даскалов демонстрира свойствата на течните кристали и устройството на мониторите базирани на тях. Всички ученици разполагаха с лаптопи, свързани към училищния сървър. По този начин те имат възможност да ползват учебен ресурс, създаден от инж. Даскалов, както за нуждите на часовете по професионалните предмети в направление Системно програмиране, така и за самоподготовка у дома.
В рамките на часа учениците изгледаха демонстрационен филм за различните видове монитори и се убедиха в качествата и предимствата на тези, с течни кристали. LCD мониторите се използват в широк асортимент от приложения, без дори да си даваме сметка за това. Оказва се, че те са навсякъде около нас: компютърни монитори, телевизори, инструментални панели, дисплеи в самолетни кабини и автомобили, DVD плейъри, игрални устройства, часовници, калкулатори и телефони.
Урокът завърши с тест, който учениците решаваха в Kahoot. Така инж. Ст. Даскалов получи обратна връзка, а те провериха знанията си. Голяма част от присъстващите учители също се включиха в решаването на теста и провериха собствените си познания. Учители и ученици се убедиха, че колкото е важно да си образован, също толкова важно е да си креативен и в крак с новите технологии.
Всички са впечатлени от ресурсите, с които ПГДС „Цар Иван Асен II“ – Хасково разполага, и от професионалните познания на учениците. Гостуващите колеги, преподаващи в сходни паралелки, споделиха, че урокът е полезен за тях и изразиха желание и готовност да черпят от нашия опит и добри практики. Това е категоричен знак, че Царската гимназия задава стандартите, а другите я следват.
 
Благотворителна инициатива "Жълти стотинки"
11 дек 2019

Тази година за втори път учениците на Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ град Хасково се включиха в благотворителната акция на сдружение „Съзидание 2012“ „Жълти стотинки“ – Деца помагат на деца, за събиране на средства за Детското отделение – МБАЛ „Хасково“ .
С активното участие на учениците от Ученическия съвет бяха събрани 370 лева, които бяха предадени на 06.12.2019 г. в Областна администрация, на представителя на сдружение „Съзидание 2012“ за град Хасково.

 

 
ПГДС „ Цар Иван Асен II “ с 3 първи, 2 втори и 1 трето място на Общинските ученически игри
03 дек 2019
В периода 07-28 ноември се проведоха Общинските ученически игри в гр. Хасково. Спортните отбори на Професионална гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“ спечелиха 3 първи, 2 втори и 1 трето място. Възпитаниците на нашето училище отново доказаха силата на спортния си дух и колко са мотивирани и талантливи в спорта.
От 07-11 ноември отборът по футбол във възрастова група 11-12 клас ни донесе първата купа. Те заслужено си извоюваха първото място, като постигнаха три последователни победи срещу ПМГ „Акад. Боян Петканчин“, ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ФСГ „Атанас Буров“. В оспорвания финален мач с тимът на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви, нашите момчета спечелиха убедително победата.
От 18-21 ноември отборът по баскетбол във възрастова група 8-10 клас се класира на трето място. Това е едно достойно представяне, защото нашата гимназия за първи път от 6 години сформира отбор по баскетбол. Момчетата постигнаха убедителни победи в  битките с отборите на ПГТ „Александър Паскалев“ и ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“.
На 26 ноември отборът по тенис на маса във възрастова група 8-10 клас се класира на второ място. Това е един новосформиран тим, който за първи път участва в такъв турнир. Участие взеха: Преслав Пасков от 8Б клас, Валентин Иванов от 8Б клас, Тенчо от 8Д клас и Кристиян Христов от 9В клас. Нашият отбор има една загуба от ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и две победи над тима на ПГМЕТ „Стойчо и Кица Марчеви“ и ПГТАТ „Н. Й. Вапцаров“. Във финалния двубой нахъсаните за победа момчета претърпяха загуба от отбора на ПМГ „ Акад. Боян Петканчин“ и това им донесе второ място. Най-добре се представиха Преслав Пасков от 8Б клас и Кристиян Христов от 9В клас.
На 27 ноември отборът по бадминтон във възрастова група 8-10 клас се класира на първо място при момчетата и второ място при момичетата. Те изиграха няколко оспорвани мача със представителите на ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ и ЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. В състава на нашите победители участие взеха: Георги Орешков от 8Г клас, Толга Тасим от 9Б клас, Стилян Мерджанов от 10Г клас, Евгени Панев от 10Б клас и Христо Йорданов от 10В клас, а при спортния тим на момичетата: Мила Милушева от 8Г клас, Денислава Янкова от 8Б клас, Ивана Денева от 10А клас, Велина Кандурова от 10А клас и Елена Митрева от 10Б клас.
На 28 ноември отборът ни по шахмат завърши с първо място участието на Общинските ученически игри във възрастова група 8-10 клас. В този тим участие взеха: Александър Вълчев от 8А клас, Мила Милушева от 8Г клас, Иван Иванов от 9А клас, Недялко Караманолов от 9Г клас и Мирослав Патуров от 10Б клас.    
Първенците се класират за Областните ученически игри, които ще бъдат през март следващата година.
Честито на победителите в отборното и в индивидуалното класиране! Честито и на техните треньори: Стайко Стоев, Иван Колешев, Росен Тодоров и Петър Бойчинов!
 
Иновации в действие – посещение в Златица
02 дек 2019
На 30.11.2019 г. ученици и учители от ПГДС „Цар Иван Асен II“ - Хасково се завърнаха от работно посещение в ПГ „Златица“ – гр. Златица. То отбеляза заключителната част от поредица от мобилности по НП Иновации в действие. Тя е за популяризиране и мултиплициране на добри практики между иновативни училища. Доволни сме, че мобилността ни позволи да установим партньорски връзки и приятелски отношения с други професионални гимназии. В рамките на посещението ни на 28-30.11.2019 г. заедно с домакините ни посетихме две големи предприятия в района – „Дънди прешъл металс“ и „Елаците Мед“ - с. Мирково, с които ПГ „Златица“ осъществява дуално обучение. Имахме възможност да наблюдаваме иновативен урок с използване на интерактивен дисплей и приложението Mozabook. След урока се проведе дискусия, на която обсъдихме възможностите на приложението в контекста на професионалното обучение.
„Вечеря с приятели“ – театралната постановка, която изгледахме в гр. Пирдоп най-добре определя отношенията ни с колегите и техните ученици от ПГ „Златица“ - гр. Златица. Надяваме се контактите между гимназиите ни да продължат и след приключване на работата по НП Иновации в действие, защото и двата екипа има още какво да покажем и какво да научим за модерирането и проектно-базираното обучение.
 
Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища
23 ное 2019
Богат на стрелци е коравият Перник.
Мъжете му пръстен улучват без мерник.
Не знаят шега те, ни страх, ни пощада!
Тресе се земята, но Перник не пада!


По този нестандартен начин посрещнахме нашите гости – учители и ученици от Професионална гимназия по техника и строителство „Арх. Йордан Миланов“ – гр. Перник. На 21-22.11.2019 г. те са на работно посещение в ПГДС „Цар Иван Асен II“ по програмата „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“, модул 2 – Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища.
Пернишката гимназия все още не е иновативна, с право може да се гордее, защото, ако има моменти и събития, които променят живота на поколения хора и цели държави, ето няколко такива, случили се в Перник: от тук започва пътят на лактобацилус булгарикус и киселото мляко; тук светва първата електрическа крушка и то когато даже в царския дворец в София няма осветление; от тук единственият българин, бил някога капитан на Байерн - Михаил Лозанов!
За втора поредна седмица учениците от специалност „Парково строителство и озеленяване“ показват знания и умения в топиарното изкуство. Момичетата и момчетата от иновативната паралелка заедно с г-жа Илиана Локмова са постоянен „генератор“ на идеи, което е нужно за изработването на топиари.
В един учебен час учениците на г-жа Локмова демонстрираха на своите гости как се изработва топиар, как се работи в екип и как ученето може да бъде атрактивно и забавно. Всяка работна група получи практическо задание да изработи интериорен топиар по зададена форма и материали. Групите бяха прецизни при подготовката на отделните декоративни елементи и презентираха готовите си продукти по оригинален начин. Гостуващите учители и ученици от Перник наблюдаваха с нескрит интерес как се създават настроение и феерия само с естествени материали – канап, шишарки, кафе на зърна, при това само за 45 минути!
След часа се проведе дискусия, на която оживено се коментира модерирането и проектно-базирано обучение. Всички се обединиха около идеята, че промяна на стиловете на преподаване и учене са предпоставка за създаването на нова привлекателна образователна среда.
 
Стимулиране на креативното мислене и постиженията на учениците чрез иновации
15 ное 2019
На 14 и 15.11.2019 г. ПГДС „Цар Иван Асен II“ посрещна учители и ученици от Професионална гимназия „Златица“ – гр. Златица на работна среща по програмата „ИНОВАЦИИ В ДЕЙСТВИЕ“, модул 1 – Мобилност за популяризиране и мултиплициране на добри иновации между иновативни училища. И двете професионални гимназии са иновативни, но освен това, домакини и гости са убедени, че образованието не е, за да преобразява хората или да ги развлича, или да ги прави експертни техници. То е, за да освободи мисълта им, да разшири хоризонтите им, да подхрани интелекта им, да ги научи да мислят правилно, ако е възможно.
За нас, като домакини, тази среща е истинско предизвикателство, но и отговор на стремежа ни да направим училището привлекателно място за бъдещите специалисти. Времето, в което живеем, е динамично, учениците и училищата са различни. С въвеждането на иновацията Топиар искаме да ги убедим, че професионалното образование е необходимо и перспективно, че доброто образование днес, е гаранция за успех утре.
Целите на иновацията са:
  • Повишаване качеството на професионално образование и обучение чрез овладяване на иновативни технологии
  • Адаптиране на специфичните знания, умения и компетенции на учениците към нуждите на пазара на труда, посредством практическо обучение
  • Повишаване на привлекателността на професионалното образование и обучение
  • Задържане и привличане на учениците в училище

Учениците от специалност „Парково строителство и озеленяване“ заедно с г-жа Илиана Локмова поканиха гостите от Златица в един учебен час, в който им показаха уменията си в изработване на топиари. Tопиарното изкуство е актуално, естетически красиво, но и трудно. То е геометрично декоративно оформяне на дървета и храсти чрез резитби, използвайки за целта шаблон или извършвайки операциите „на ръка“. Разделени в четири групи, домакините от ПГДС „Цар Иван Асен II“ показаха завидно майсторство, съчетано с фантазия, стил, сръчност и креативност, а крайните продукти създадоха настроение за подранила Коледа!

Вижте снимки от събитието!

След часа се проведе работна среща семинар на тема: СТИМУЛИРАНЕ НА КРЕАТИВНОТО МИСЛЕНЕ И ПОСТИЖЕНИЯТА НА УЧЕНИЦИТЕ ЧРЕЗ ИНОВАЦИИ.
Г-жа Топалова, директор на гимназията, откри семинара, акцентирайки върху целта на иновацията - учениците да покажат най-доброто от себе си, да са удовлетворени от постигнатото, да намерят реализация, да повишат мотивацията си за учене.
След това г-жа Недрет Касим представи кратък видеофилм за същността на иновацията, мотивите за нейното въвеждане, целите, постигнатото до момента и какво още предстои.
Същността на иновацията и практическата демонстрация на нашите ученици предизвикаха оживени дискусии във връзка със съвременното професионално обучение, което изисква много знания, специфични умения и сериозно отношение. Проектно базираното обучение е начинът да се отговори на нуждите на фирмите, с които си партнираме, както и на очакванията на учениците - да им дава сериозен старт за вход във висши учебни заведения в страната и в чужбина; да им помага да сбъдват мечтите си, да придобиват самочувствие и да развиват творческото си мислене.

 
ПОКАНА ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩЕСТВЕНИЯ СЪВЕТ
06 ное 2019
Уважаеми родители,

Каним Ви на заседание на Обществен съвет на ПГДС „Цар Иван Асен II“, което ще се проведе на 14.11.2019 г. от 18:00 ч. в сградата на гимназията, стая 201, при следния дневен ред:
1. Учредяване на обществен съвет към ПГДС „Цар Иван Асен II”
2. Избор на членове- 5 редовни членове от родителите, 3 резервни членове от родителите, 1 представител на финансиращия орган, 1 представител на работодателите.
3. Избор на председател за срок от 3 години.
4. Запознаване с Правилник за създаването, устройството и  дейността на обществените съвети към детските градини и училища.
5. Попълване на декларация, с която лицето удостоверява липсата на обстоятелства по чл.5, ал.1 от Правилника за създаването, устройството и дейността на обществените съвети към детските градини и училища.
6. Други.
 
Ден на отворените учебни работилници
31 окт 2019
Във връзка с Европейската седмица на професионалните умения, Професионална гимназия по дървообработване и строителство "Цар Иван Асен II", отвори врати за учениците от V-VII клас, за да се запознаят и изпробват уменията си в учебните работилници и да получат реална информация за изучаваните професии.
Учениците от различните специалности в гимназията - "Системно програмиране", "Строителство и архитектура", "Мебелно производство", "Недвижими имоти", "Парково строителство и озеленяване" и "Горско и ловно стопанство" организираха разнообразни мероприятията, в които искаха да покажат какво са научили, а в същото време да популяризират своите професии.
В тази инициатива бяха поканени: Христина Боева-началник на РУО гр. Хасково, Дарина Станчева - старши експерт професионално образование, представители на местния бизнес, с които гимназията си партнира.
Съвместната инициатива на гимназистите от специалност "Мебелно производство" и "Горско и ловно стопанство" предизвика интереса на учениците от основните училища, посетили гимназията. Бяха демонстрирани изработка на къщички за птици и поставянето им на подходящо място в красивия парк на училището.
Учениците от специалност "Недвижими имоти" изненадаха присъстващите със своите незабравими презентации на тема "Десетте най-скъпи сгради в света" и "Сградите с нестандартна архитектура".
Учениците от специалност "Строителство и архитектура", в чест на своя предстоящ празник – Ден на строителя, организираха състезание в три категории - "зидарии", монтаж на армировка на колона и геодезическа задача, в което показаха своите професионални умения.
Състезанието се проведе между отборите на 10, 11 и 12 клас. Всеки клас сформира по два отбора. В 10 клас наблюдавахме състезанието между отбор "Строители – победители" и отбор "Строителни техници". Тези два отбора трябваше да премерят сили в подредба на буквите П, Г, Д и С от различни градивни елементи - итонг, тухли "Винербергер", единички и четворки. Критериите за справяне с определените задачи са за време, прецизност и точност.
В 11 клас отборите мереха сили при монтаж на армировка на колона по схема. Отново критериите бяха за време, точност и изпълнение.
А отборите от 12 клас демонстрираха знания и умения в областта на геодезията. Всеки един отбор трябваше да центрира и ориентира теодолит по две дадени опорни точки. Тяхната задача се състоеше в търсене на съкровища с помощта на геодезически уреди. Всеки отбор имаше свое съкровище, което бе скрито и представляваше малък плик 5-6 см с определено послание . Местоположението на съкровището е зададено с полярни координати - ъгъл и разстояние спрямо изходните опорни точки. Критериите за изпълнение на поставената задача са за време, точност и прецизност.
Всяка категория представи своя победител, а краят на тази инициатива завърши с мисъл на един от най-великите строители-архитекти за своето време.
"Може да сте господари на всичко или роби на всички - от вас си зависи. Ама помежду си не градете толкоз дувари, дето да ви делят, ами повече мостове – да ви събират.", Колю Фичето
Директорът на гимназията – госпожа Маргарита Топалова ,поздрави победителите в състезанието, като пожела много успехи и творчески вдъхновения на всички участници.
Инициативата на гимназистите завърши с почерпка - парче вкусна торта, а учениците от специалност "Парково строителство и озеленяване", направиха скромен подарък на всички гости
 
Хелоуин или Ден на народните будители?
30 окт 2019
1-ви ноември! Ден като всички останали в календара. И не съвсем … За учениците – есенна ваканция, за Западния свят – Вси светии и Хелоуин, за работещите в сферата на образованието, за хората на перото и за обществениците – Ден на будителите. В него няма карнавално маскиране, няма „лакомство или пакост“, няма егоизъм и лична амбиция. Той е празник на всички, които ни показват вярната посока, които поддържат духа ни буден, които ни водят към светлината и ни помагат да преборим апатията, безразличието, инертността.
На 29.10.2019 г. г-жа М. Ангелова и г-жа В. Димитрова поканиха на един „буден урок“ всички, които искат да споделят своето знание или да научат нещо ново. Отзоваха се ученици от 10а,б,в, 11а клас, а с тях и колеги – учители по история, философия и БЕЛ.
Учениците показаха знания за епохата на Българското възраждане и свързаните с нея просветни дейци, общественици, благодетели, радетели за образование. На изпитание бе подложена езиковата и лексикалната им култура с думи от речника на Иван Богоров (един от ревностните защитници на чистотата на езика), на които трябваше да посочат съвременните речникови съответствия. Забавляваха се, решавайки тематична кръстословица.
В непринуден разговор ученици и учители разсъждаваха за будителите и добротворците, за ролята и мястото им в днешно време. Изводът, до който стигнаха, е, че всяка епоха има своите будители. Времето и историята не ги избират случайно, а ги създават тогава, когато имаме нужда от тях.
Денят на народните будители категорично спечели битката срещу Хелоуин, защото е свързан с историческата ни памет, защото ни напомня, че трябва да сме благодарни на всеки, който носи Прометеевия огън, поддържа искрата на духовността и с паисиевски плам отстоява българщината! Будителите са светлото „сърце на Данко“ и заслужават този ден!
Честит празник, уважаеми колеги и скъпи ученици! Вие сте надеждата за оцеляването на националното ни самочувствие и отговорност!
 
<< Първа < Предишна 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Следваща > Последна >>

Резултати 31 - 40 от 477
 
ПГДС "Цар Иван Асен ІІ" - град Хасково
© 2014 Haskovo.info & stdask